Friday, April 24, 2009

Pelaburan : Simpanan Membawa Keuntungan

1. Tidak sampai beberapa hari setelah pengumuman 3.33 billion unit dana baru Amanah Saham Malaysia kepada seluruh rakyat Malaysia, 999 juta unit saham yang diperuntukkan kepada kaum Cina telah habis dilanggan.

2. Kaum India pula setakat ini telah melanggan 53.5 juta daripada 499.5 juta unit yang diperuntukkan.

3. Apa yang menyedihkan iaitu situasi kaum bumiputera. Daripada 1.665 billion unit yang ditawarkan, hanya 7.65 juta sahaja yang berjaya dijual.

4. Hal ini menunjukkan minat dan kesedaran yang tinggi kaum Cina dalam bidang yang berpotensi untuk membawa keuntungan. Ini juga menunjukkan kesungguhan masyarakat Cina yang komited ingin memajukan diri mereka.

5. SS menggeleng kepala melihat kepada situasi ini. Sedih. Kaum bumiputera sebagai teraju utama negara sepatutnya mendahului dalam setiap perkara yang berpotensi untuk membawa kita kepada kemajuan.

6. Sebaliknya, banyak duit daripada bumiputera ini dihabiskan kepada perkara-perkara yang tidak bermanfaat. Daripada menghabiskan duit ke dalam bisnes MLM yang kurang terjamin, skim cepat kaya dan lain-lain, lebih baiklah disalurkan kedalam sektor pelaburan.

7. Peluang sudah ada di depan mata. Masyarakat bumiputera perlu peka dengan peluang ini seterusnya mengambil kesempatan ke atasnya agar sentiasa berdaya saing.

8. Janganlah mengadu bahawa nasib bumiputera diabaikan sedangkan sikap dan mentaliti itu belum berubah.
6 comments:

 1. wei.. dah ade blog gak eh..

  visit mine ok!

  http://hantugiladidi.blogspot.com

  aku link blog ko kat blog aku tau..

  ;P

  ReplyDelete
 2. okie. yeah! same2 lah kite blog untuk kemajuan! hehe

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete