Wednesday, June 10, 2009

Roger Federer di Roland Garros

1. Terdapat signifikan yang cukup bermakna bagi SS bila Roger Federer dimahkotakan sebagai juara di Kejuaraan Tenis Terbuka Perancis, Roland Garros.

2. Kejayaan Roger Federer itu merupakan satu simbolik semangat yang mana kejatuhan itu merupakan satu cabaran untuk kita bangkit kembali.

3. Ya, sebelum ini aku dapat rasakan kesedihan Federer sewaktu Rafael Nadal merampas takhta #1 milik Federer suatu masa dahulu. Dan kekalahan kepada Rafael Nadal dalam Grand Slam sebelum ini seperti Wimbledon & Terbuka Australia menambahkan lagi kesedihan yang dihadapi.

4. Namun, semestinya kejuaraan kali ini menyaksikan Roger Federer mengukir senyuman segar menjanjikan masa depan lebih cerah.

5. Aku pun pernah berhadapan dengan kejatuhan seperti ini, iaitu seperti helang yang patah sayap setelah terbang meninggi ke langit. Dan, aku tahu tahap kesedihannya apabila berhadapan dengan kejatuhan ini.

6. Aku tahu, aku tak perlu putus asa sebaliknya terus berusaha. Dan suatu hari nanti, aku percaya, aku juga akan mengukir senyuman segar seperti mana Roger Federer ukirkan.





Tuesday, June 9, 2009

Suatu Pertemuan Dengan Diva Debat MMU

1. Aku cukup gembira pada hari ini kerana akhirnya, aku telah berjaya menghubungi seorang diva debat MMU aka my ex-schoolmate, Nazwan Kamal.

2. Kerana apa aku panggil dia diva debat? Semestinya kerana team Nazwan Kamal nie telah meraih pelbagai kejayaan bermakna termasuklah menjadi Johan Debat Terbuka ASTAR 2009.

3. Selain itu, Nazwan Kamal ini juga telah berjaya menjadi Naib Johan Pidato sempena Hari Belia peringkat Negeri Melaka 2009.

4. Dengan pulihnya status kami daripada 'lost-contact' kepada 'in-contact' ini, maka aku harapkan dapatlah Debat MMU n Debat UTeM melaksanakan kerjasama yang patut ke arah memeriahkan industri debat, termasuklah melalui perlawanan persahabatan.








Memuaskan Mulut Dan Perut


X. Aku dah tak nak pikir pasal benda-benda yang memeningkan.

X. So, now, I'm gonna talk about my fave food..Oh yeah..

X. Aku nie mmg kuat makan tetapi unfortunately, ak dok maintain kurus je..Aku rasa perut aku nie kecik yang didatangkan dengan selera yang besar.

Berikut adalah Top 10 my fave food..hehe


  1. Big Apple
  2. Secret Recipe
  3. Baskin Robbins
  4. McD
  5. Wendy's
  6. Pizza Hut
  7. Starbucks Coffee
  8. Burger King
  9. A&W
  10. Nando's

Saturday, June 6, 2009

Satu Pandangan Terkini daripada DJ IKIM

1. Aku berpendapat, team aku masih belum kukuh.

2. Ada orang yang pemikirannya dan penghuraiannya adalah tersangatlah mantap dan jelas, seperti mana ditegaskan oleh penilai, namun, kelemahannya yang paling ketara ialah daya sampai dan persembahan yang teruk.

3. Ketidakseimbangan ini menjadikan dia adalah seorang pendebat yang tidak baik, kerana seorang pendebat yang baik ialah, mempunyai keseimbangan dari segi aspek pemikiran dan juga daya sampai, supaya pemikirannya jelas seisi dewan.

4. Lagi satu, orang ini, masih belum nampak cara-cara pembinaan konsep yang betul, yang mana kekeliruan ini menjadikan struktur dan perjuangan team yang berterabur.

5. Kalau perkara ini berlarutan dan berterusan tanpa unjuran positif ke arah pembaikan, maka aku boleh katakan aku tak nak orang ini berada dalam team aku, kerana orang ini hanya akan mengacaubilaukan perjuangan team aku dengan pemikirannya yang sehala.

Aku Laparkan Kejayaan

1. Aku dahaga dan laparkan kejayaan.

2. Tersangat lapar, tersangat dahaga.

3. Bukan sahaja kejayaan dalam akademik, malah kejayaan dalam pidato dan seterusnya dalam debat. Tidak ketinggalan, dalam teater.

4. Aku berasa sudah sampai masanya aku membuat satu anjakan paradigma yang betul2 mantap.

5. Dan ke arah ini, ak dapat rasakan hanya 2 benda yang aku perlukan, orang yang tepat, dan usaha yang kuat.

6. Siapakah orang yang tepat ini? Iaitu, golongan yang dapat aku berkerja bersama-sama, dan mempunyai misi dan visi yang sama.

7. Usaha yang kuat pula adalah kerahan tenaga bersama dengan orang yang tepat itu secara konsisten, fokus dan beristiqamah.

Wednesday, June 3, 2009

Buat Yang Terguris Atas Sebab Kritikan

1. Ini adalah post aku kepada orang yang aku kritik baru-baru ini.

2. Aku bukan bermaksud untuk menghentam diktaktor yang bernama Sai ini secara membuta tuli. Aku ada asasnya.


3. Kepada sesiapa yang tidak setuju, maka kritiklah aku kembali, kerana aku bersedia dengan apa2 kritikan. Aku sentiasa bersedia menerima kritikan selagi mana kritikan itu adalah masih kritikan, bukan carutan.

4. Jangan salah faham. Aku masih hormat Sai ini sebagai seorang yang lebih tua tapi, untuk mengelakkan rasa tidak selesa itu berlarutan, maka perlunya kritikan untuk meneutralkan suasana.

Kerosakan yang Menyedihkan

1. Agak menyedihkan apabila 3 barang kesayangan aku telah rosak.

2. Namun, nak buat mcm ne, setiap sesuatu akan sampai ajalnya. Yang kekal abadi hanya Dia yang mentadbir sekalian alam ini.

3. Yang sebenarnya, earphone aku sebelah kiri, USB Fan untuk laptop aku, dan kamera hanset aku telah mengalami kerosakan yang mana telah menyebabkan mereka tidak lagi berfungsi.

4. Memang menyedihkan, tapi tidak mengapalah kerana aku akan beli lain selepas ini. Dapat ja duit PTPTN, of coz aku akan beli apa yang patut dibeli. Hehe.

5. Laptop HP Pavilion ak juga, aku harus pelihara dengan menggunapakai Kaspersky Anti-Virus yang mana telah diklasifikasikan sebagai antara yang terbaik dalam memerangi virus siber.

6. Bercakap pasal kerosakan, gigi aku juga tidak ketinggalan dalam menjadi isu kerana aku tak mahu dah gigi aku menjadi rosak, yang mana telah menjerumuskan aku berdepan dengan kesengsaraan sakit gigi. Rutin menggosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari adalah perlu dikuatkuasakan secara tegas.

7. Sesungguhnya, benda yang rosak memberi pengajaran kepada kita, 'Jangan putus asa dan teruskan hidup'.

Tuesday, June 2, 2009

Wawasan Debat & Pidato


Aku nak jadi johan dalam 4 pertandingan pidato utama peringkat IPT dalam negara iaitu

1) Pidato Antarabangsa Piala Timbalan Perdana Menteri ( Februari )
2) Pidato Peniti V ( Mac )
3) Pidato Belia Rakan Muda ( Mei )
4) Pidato Kemerdekaan ( Ogos )

Manakala untuk debat, aku nak bina team yang mana mampu berjaya ke peringkat sekurang-kurangnya suku akhir bagi setiap pertandingan debat dengan memenangi 4 daripada 6 perlawanan saringan liga debat iaitu

1) Debat Perdana Integriti IIM
2) Debat Perpaduan JPNIN
3) Debat Kepenggunaan FOMCA
4) Debat Alam Sekitar
5) Debat Diraja UIAM


Dan bagi setiap kejohanan debat, aku nak tersenarai dalam senarai top 10 pendebat terbaik.Oh yeah.

Di peringkat matrik, aku berjaya menjadi

1) Tempat ke-3 Pidato Karnival Kokurikulum Kolej Matrikulasi peringkat kebangsaan 2007

Di peringkat sekolah menengah, inilah legasi aku :

1) Johan Pidato(L) Menengah Rendah Minggu Bahasa MRSM Zon Utara 2004
2) Naib Johan Pidato (L) Menengah Rendah Minggu Bahasa MRSM Se-Malaysia 2004
3) Johan Pidato (L) Menengah Atas Minggu Bahasa MRSM Zon Selatan 2005
4) Johan Pidato (L) Menengah Atas Minggu Bahasa MRSM Se-Malaysia 2005
5) Naib Johan Pidato (L) Menengah Atas Minggu Bahasa MRSM Zon Utara 2006
6) Tempat ke-4 Pidato Piala Diraja peringkat Negeri Kedah 2006