Monday, August 24, 2009

Gelanggang Tenis Terus Bergegar, Ranjang Pacuan SS Terus Menyentap



1. Rafael Nadal dan Maria Sharapova masing-masing telah memberikan amaran bahawa mereka sudah bersedia bangkit untuk menggegarkan gelanggang tenis.

2. Maria Sharapova yang diketepikan selama hampir 10 bulan akibat kecederaan bahu, kini yakin sudah berada dalam keadaan kecergasan terbaik untuk kembali mengungguli kedudukan 10 terbaik dunia.

3. Rafael Nadal pula yang juga mengalami kecederaan yang mana memberi kesan tidak dapat mempertahankan kejuaraan dalam Terbuka Perancis sebelum ini, kini kembali beraksi dalam kejohanan tenis Cincinnati Masters dengan layak ke pusingan ke-3.

4. Selamat berjaya kepada Rafael Nadal dan Maria Sharapova.

5. Tanda-tanda kebangkitan 2 juara ini merupakan satu signifikan buat SS. Jika mereka juga telah memberikan amaran, maka SS juga tidak mahu ketinggalan. Maka datanglah SS dengan satu amaran : SS juga kini berada dalam keadaan terbaik untuk 'berdiri sama tinggi, duduk sama rendah' dengan pesaing-pesaing SS! Bersedialah untuk menghadapi kemaraan SS dalam merungai segala konsepsi mengikut arus kontemporari! Oh yeah..

6. ^_^









Ihya Al-Ramadhan @ Syiman Syareman

1. SS ingin melayari bulan Ramadhan nie dengan penuh penghayatan dan penjiwaan nilai-nilai murni dengan penuh tawaduk.

2. Pada 2 minggu lepas. SS telah menyertai pertandingan Debat Kemerdekaan di USIM. Telah mendapat pengalaman yang best dengan team yang agak best tapi ada beberapa kelemahan yang boleh dibaiki, namun, inilah cabarannya untuk SS meraih title johan nanti bagi mana2 pertandingan Debat. Oh yeah!

3. SS agak frust kerana sekali lagi telah terlepas dlm menyertai pertandingan Pidato Kemerdekaan. Sebelum nie, SS telah terlepas dalam menyertai Pertandingan Pidato Peniti-V di UPM dan juga Pidato Rakan Muda di Putrajaya. Sedih la, namun tak nak dah pikir pasal benda2 nie.Diharapkan apabila SS dah berjaya masuk mana2 pertandingan Pidato, maka SS akan jadi Johan. Oh yeah. My target lepas nie ialah pertandingan Pidato Antarabangsa. Ingin sekali meneruskan legasi kemenangan dari era sekolah menengah dalam bidang pidato. =)

4. SS juga sekrang nie makin mengatur langkah dengan lebih fokus dlm akademik kerana kurangnya kesibukan dlm Debat. SS nak dapat GPA yang bagus untuk sem nie. Oh yeah. Subjek seperti Manufacturing Process, Engineering Material, Technical Communication, Critikal Thinking dan juga Thermofluids haruslah semua dapat A.

5. Sekian sahaja berita dari SS. Terima kasih kerana mengikuti. ^_^



Sunday, August 2, 2009

Industri Majalah Malaysia


1. Sebagai seorang pendebat, aku memerlukan banyak fakta bagi memastikan hujah yang dibentangkan padat dengan fakta yang bernas lagi tuntas.

2. Lalu, pada suatu hari, aku cubalah mencari majalah yang berunsurkan ilmiah di kedai2.

3. Namun, dari satu kedai ke satu kedai, ak masih tidak dapat menjumpai majalah-majalah yang berunsurkan ilmiah ini.

4. Di mana Dewan Masyarakat? Dewan Kosmik?

5. Yang ada pun cuma e-siswa ( yang mana mengfokuskan kepada budak2 sekolah rendah n menengah ) dan juga FOKUS ( yg mana mengfokuskan kpd bdk2 yang nk ambik SPM). Mastika pulak banyak menceritakan tentang kisah masyarakat namun bertumpukan kepada kisah-kisah maksiat, hantu, dan mistik.

6. Sedih sangat kerana majalah-majalah berunsur ilmiah ini tidak mempunyai daya survival yang tinggi di pasaran. Kita dapat melihat trend negatif ini dari era Massa hingga nasib malang yang menimpa Dewan Masyarakat dan Dewan Kosmik ini.

7. Yang mampu 'survive' ialah URTV, Mangga, Maskulin, dan banyak lagi majalah-majalah lain yang bersifat sensasi dan hiburan.

8. Di peringkat global, majalah2 berunsur ilmiah mendapat sambutan dan bersaing sengit dengan majalah-majalah berunsur hiburan di pasaran seperti Times, Forbes & Reader's Digest.

9. Ketiadaan Dewan Masyarakat mahupun Dewan Kosmik ini membuatkan aku rasa satu kehilangan yang besar kerana sifat yang ada pada majalah tidak ada pada sifat yg dimiliki surat khabar mahupun media yang lain termasuklah internet.

10. Nampaknya masyarakat Malaysia tidak menyokong majalah berunsur ilmiah hinggakan syarikat pengeluar majalah tersebut bertindak menghentikan penerbitan. Bukan sahaja tidak suka membaca majalah, malah bahan bacaan lain pun terkesan daripada kemalasan membaca yang dimiliki oleh masyarakat Malaysia.

11. Sebab itulah industri majalah dan buku di Malaysia adalah lembap.










Video SS

Rasa boring di pagi hari nie. So, untuk menghilangkan keboringan ini, of coz lah kena nyanyi. Hehe.


video