Friday, October 30, 2009

3 Kelemahan Malaysia1. Malaysia adalah sebuah negara yang lebih makmur, sentosa dan aman jikalau dibuat perbandingan dengan negara-negara lain yang terdapat di Bumi ini. Ini adalah kenyataan yang tidak dapat disangkal lagi.

2. Namun, di sebalik kenyataan positif itu, malangnya, terdapat beberapa kelemahan yang terdapat pada Malaysia yang memberi impak negatif kepada rakyat yang mendiami negara tercinta ini.

3. Berdasarkan penilaian sebagai seorang warganegara Malaysia dan pelajar yang sudah menduduki negara ini menjangkau 20 tahun, kelemahan itu ada 3 perkara: sistem pendidikan, pengangkutan awam, dan internet.

4. Bajet 2010 sudah diumumkan. Tidak kisahlah berapa pun bajet yang telah ditetapkan untuk menambahbaik ketiga-tiga perkara ini, asalkan kesan positifnya akan dinikmati dan dirasai oleh rakyat.

5. Bagi sistem pendidikan, tolonglah hapuskan sistem yang terlalu berorientasikan peperiksaan. Tumpukan pada kualiti dan pemahaman, bukannya hanya menilai pada apa yang dikeluarkan di atas kertas. Barulah modal insan yang terhasil benar-benar perkasa.

6. Bagi pengangkutan awam, tolonglah sediakan perkhidmatan bas yang mantap, iaitu sentiasa mengikut jadual perjalanan yang komprehensif, supaya para pengguna tidak penat menunggu sehingga 30-50 minit. Waktu menunggu sepatutnya hanya paling maksimum 10 minit sahaja. Harga tambang kan dah naik. Jadi, tolonglah lakukan penambahbaikan. Lagipun, nak mengharapkan kepada LRT dan Komuter seluruh negara, itu mungkin mustahil dalam masa yang terdekat. Justeru, tiada alasan lagi untuk penyedia perkhidmatan bas.

7. Bagi jaringan internet, tolonglah sediakan capaian perkhidmatan jalur lebar dengan lebih lebar, selebar mungkin ke seantero Malaysia. Kapasiti kelajuan internet juga perlu ditingkatkan. Sebagai pelajar, pencinta ilmu, dan seorang yang memerlukan hiburan utk menghilangan stress di zaman yang penuh dengan cabaran dan dugaan ini, maka perlunya internet yang laju dan luas, capaiannya. Tahniah kepada W1Max, namun capaiannya adalah terhad. Jadi, tolong luaskan. Tahniah juga kepada Celcom, Maxis dan Digi Broadband, namun tolong lajukan lagi.

8. Semoga awan mendung berarak, sinar mula menampakkan wajahnya.


6 comments:

 1. yes, i agree that tak de benda yang perfect tapi at least, ade nyer penambahbaikan..

  ReplyDelete
 2. MEMANG NEGARA KALIAN PENDIDIKAN NYA JELEK!!!
  FUCK MALAYSIA!!!!

  ReplyDelete
 3. negara kalian ga pernah di ajarin sopan santun
  bisanya cuma maling budaya orang...
  dasar orang2 ga punya otak..
  TAI malaysia

  ReplyDelete
 4. Pendidikan Malaysia berhasil menciptakan strategi permalingan yang tangguh...

  ReplyDelete