Saturday, November 14, 2009

Usaha

Hari nie aku nak stay up sampai pukul 1pm kerana aku nak lakukan yang terbaik bagi last paper aku pada sem 3 nie. Mungkin situasi dan keadaan dalam Dewan Peperiksaan kejap lagi akan menjadi disaster namun, tidak mengapa kerana aku akan lakukan yang terbaik.

So, mlm nie aku nak study betul2 kerana walaupun result aku teruk (maybe), aku tidak akan menyesal kerana aku telah berusaha. Usaha itulah yang sebenarnya melega dan menggembirakan aku sebenarnya.

Kawan-kawan ku sekalian, marilah kita berusaha gigih ke arah mencapai kejayaan dan impian kita.

Komunikasi Antara Kita


Komunikasi merupakan satu elemen dalam kehidupan yang perlu digunakan dengan sebaiknya. Penggunaan komunikasi ini teramatlah penting terutamanya apabila anda berkerja di bawah satu organisasi. Sesungguhnya, organisasi tidak akan hidup tanpa penggunaan komunikasi yang maju dalam kalangan ahli organisasi tersebut.

Saya pasti semua orang memiliki handphone. Handphone pula adalah kegunaannya untuk memastikan anda sentiasa berhubungan dan berkomunikasi dengan rakan-rakan sekerja anda walaupun berada dalam jarak jauh. Justeru, saya minta dengan penuh rendah hati, tolonglah jangan sia-siakan duit anda membeli handphone itu. Sentiasa lah peka dengan calls dan sms dari rakan2 sekerja anda, iaitu saya. Saya bukan nak cakap merapu dan merepek, jauh sekali berbual kosong tapi mahu menyelesaikan kerja saya secara efisien dan cekap.

Saya mahu organisasi saya berjaya. Saya mahu kita berjaya. Komunikasi yang mantap merupakan antara langkah yang perlu diperkukuhkan antara kita untuk berjaya. Kalau ada terguris hati, saya minta maaf.

Stress Exam, Kerenah Birokrasi

Sekarang aku berada dalam musim exam. Dan paham-paham je lah, bagi sesiapa yang berada dalam musim exam nie, semestinya akan berhadapan dengan stress yang cukup menyeksakan otak. Aku cukup tak suka menghadapi exam lebih-lebih lagi apabila exam yang diolah dtg dari satu sistem pendidikan yang berorientasikan peperiksaan.

Itu adalah satu hal. Satu hal lagi yang aku terpaksa hadapi ialah terpaksa berhadapan dengan kerenah birokrasi yang cukup menjengkelkan. Perkara yang boleh jadi senang, cuba disusahkan oleh orang yang mempunyai kuasa ini. Alangkah baiknya apabila mereka menggunakan kuasa mereka untuk menyenangkan kerja orang lain. Secara tidak langsung, kerja mereka pun senang. Jadi, ini adalah situasi menang-menang.
Tapi, malangnya, perkara itu tidak terjadi.

Kata En. Shahrom itu lagi, jumpa die pada 17hb. Baik. Aku akan jumpa dengan En. Shahrom pada 17hb nie. Dan, kalau ko tidak menyenangkan ak pada waktu itew, maka lihatlah bagaimana ak menyusahkan ko pada waktu itu jgk.