Wednesday, December 1, 2010

Suka Duka 2010




Suka 2010

1. Dapat income RM2500 sebulan di usia 21 tahun sebagai perkerja part tyme semasa cuti semester. Thats a personal record for me. ^_^
2. Koleksi wardrobe makin bertambah from range Pull&Bear, Topman, Converse, Swatch Bjoux, Swatch, malah Calvin Klein.
3. Buying an electric bike.
4. Habiskan baca Harry Potter and The Deathly Hallows.
5. Dah miliki external hard disk 500GB Samsung G2.
6. My HP Pavilion dah kembali OK setelah direpair.
7. Tahun 2010 nie SS banyak tgk movies kat wayang - Tron:Legacy, Narnia, Salt, Harry Potter, Shrek 4, Twilight 3, Inception, Clash of The Titans, Megamind dan banyak lagi.

Duka 2010

1. Laptop rosak sebab graphic card problem yang menjejaskan seluruh motherboard. Kene repair dengan kos RM800.
2. My favourite game, The Sims 2, gone, sebab laptop kene recovery.
3. Banyak gaduh ngan pelbagai pihak. Aku nie mmg kaki gaduh. Asyik nak bergaduh je keje. Huhuhu.
4. Kucing kesayangan, Blacky, hilang tanpa sebarang notis.

Thursday, October 7, 2010

Syiman's Review : Teater Muzikal Tun Mahathir

1. Teater adalah satu sumber entertainment yang mantap selain daripada filem, muzik dan buku.

2. SS baru saje lepas tengok Teater Muzikal Tun Mahathir di Istana Budaya.

3. Maka penuhlah Panggung Sari tiap2 malam sepanjang persembahan teater itu berlangsung sehingga tayangan terpaksa dilanjutkan ke 9/10/10.

4. Apa yang mencuri perhatian SS tentang teater muzikal ini, ialah, penglibatan Shafieq Shazwan sebagai Dr. Mahathir pada era beliau sebagai kanak-kanak. Lucu. Comel. Penglibatan Erra Fazira juga dan Zizan Nin boleh la tahan. Esma Daniel pun ok. Ada seorang pelakon OKU yang terlibat dalam pelbagai jenis tarian agak 'steal the show'.

5. Maka, inilah dia teater muzikal Tun Mahathir. SS bagi 3.4 star daripada 5 star. ^_^






Wednesday, September 29, 2010

PeterPorn


Utusan Malaysia 28/9/2010, ms 19 - Siasatan kes video lucah membabitkan penyanyi utama kumpulan Peterpan, Ariel, kekasihnya Luna Maya dan pengacara Cut Tari, mungkin dihentikan kerana polis Indonesia sehingga kini masih belum dapat mengenal pasti lokasi video itu dirakamkan.


1. Tahniah kepada Ariel, Luna Maya dan Cut Tari kerana kemungkinan besar anda semua akan dibebaskan atas sebab kes video lucah ini.

2. Namun, kes ini menurut perspektif SS, ada moral dan pengajaran yang harus kita ambil secara kolektif:

  • sebagai pasangan kekasih, jangan sesekali merakam aksi seks anda, sebaliknya lebih baik menonton sahaja aksi porn star yang sedia ada, kerana itulah fungsi dan peranan porn star. Lagipun, bukan sahaja anda akan hilang fokus sewaktu melakukan seks, malah, tidak selesa kerana asyik nak memastikan posisi sentiasa sesuai dengan kedudukan kamera.
  • gunakanlah komputer peribadi yang mempunyai sekuriti yang mantap, yang mana orang lain tidak boleh sesuka hati menceroboh data di dalamnya.
  • jangan sesekali membuat pengakuan kepada pihak polis yang anda terlibat dalam video seks yang terkantoi itu seperti mana yang telah dilakukan oleh Cut Tari.
  • jangan merasa malu dan segan untuk keluar dari rumah seperti Luna Maya dan Cut Tari. Dah kantoi tu, kantoi lah. Life must go on. Jangan mengenang perkara yang sudah berlaku. Apa yang penting untuk kita corakkan ialah masa depan.
3. Selamat beramal.






Monday, September 27, 2010

Chong Wei vs Lin Dan


1. SS teramat suke apabila dalam kejohanan Terbuka Jepun 2010, Chong Wei, dengan jayanya telah membelasah Lin Dan, musuh tradisi dari China yang sebelum ini mendominasi pertemuan mereka sebelum ini.

2. Maka padanlah muka Lin Dan, kerana telah dibenam 22-20, 16-21, 21-17 oleh Chong Wei.

3. Walaubagaimanapun, kepuasan SS ini masih belum berada dalam kategori klimaks yang betul-betul nikmat, kerana, dalam kesemua 21 pertemuan antara Chong Wei dan Lin Dan menunjukkan, Lin Dan lebih banyak membelasah Chong Wei dengan rekod 14-7. Malah, Chong Wei hanya sekadar membelasah Lin Dan di Terbuka Jepun. Bukan di Kejohanan Dunia. Bukan di Piala Thomas. Bukan di All-England.

4. Apa-apa pun, sekalung tahniah kepada Chong Wei kerana telah menamatkan penantian 18 bulan untuk membelasah Lin Dan. Diharapkan peristiwa Chong Wei membelasah Lin Dan akan terus konsisten ke arah menjadi pemain badminton nombor satu dunia yang benar-benar layak untuk menjadi nombor satu.

Lin Dan


Chong Wei


Friday, September 24, 2010

Syiman's Review - Resident Evil:Afterlife



1. Wow! Manzap! Fabulous! Very da Thriller!

2. Itulah antara kata2 kepuasan yang jelas tergambar selepas menonton Resident Evil:Afterlife.

3. Mengapakah SS sangat suka dengan filem Resident Evil yang keempat ini?

4. Sebab yang pertama, kerana latar muzik Resident Evil adalah cukup rock. Sebab kedua, Mila Jovovich cukup cantik dan bergaya lantas memberi inspirasi kepada sesiapa yang mengutamakan fashion dan kecantikan. Sebab ketiga, aksi yang dipaparkan cukup mantap. Dan semestinya sebab yang keempat, penglibatan Wentworth Miller yang begitu meransang perembesan estrogen.

5. Yes, menurut Wikipedia, Resident Evil:Afterlife mostly receive negative reviews from critics, namun, SS dan para penonton lain tidak berfikiran demikian. Buktinya, menurut Yahoo! Movies, filem ini mendapat gred B+ daripada people's reviews. Malah, kutipan US$150million+- seantero dunia berbanding dengan hanya modal US$60million, itu adalah satu sambutan menggalakkan yang mana menunjukkan kepada kita bahawa sememangnya Resident Evil:Afterlife adalah satu filem yang syok.

6. Maka, jangan jadi orang yang berada dalam kerugian, Syiman syorkan anda menonton Residen Evil 4 ini. Dengan itu juga, daripada 5 bintang, SS bagi gred 4.6 kepada filem ini. ^_^




Poster Resident Evil:Afterlife



Wentworth Miller




Wednesday, September 22, 2010

The Sims III vs. Star Craft II

1. SS dah puas bermain dengan The Sims 2. Sungguh syok sangat main game tu.

2.
Sekarang ni, SS nak mencari alternatif game lain supaya kepuasan dan kenikmatan bermain game sentiasa evergreen.

3.
Tahukah anda? The Sims 3 dan Star Craft 2 merupakan game yang bakal menjadi alternatif ideal bagi memuaskan nafsu game SS.

4.
The Sims 3, setakat ini sudah mempunyai dua EP (Expansion Pack) iaitu World Adventure dan Ambition.

5.
Star Craft 2 pula mencetuskan semula peperangan bersejarah di angkasa lepas seantero galaksi di antara 3 puak : Terran, Protos dan Zerg. Jim Raynor dan Sarah Kerrigan sekali lagi akan membangkitkan siri drama yang dramatik.

6.
Maka, jom kita main. Main ape? Main The Sims 3 dan Star Craft 2 lah.

7.
Dan sebab apa pula kita harus main game? Sebab ia mampu untuk menghilangkan stress kita sewaktu menjalani kehidupan ini.






Wednesday, September 8, 2010

Syawal 2010


Syiman Syareman di blog The Diary of Syiman Syareman ini ingin sekali mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat yang sukses menunaikan ibadat puasa di bulan Ramadhan. Semoga sambutan ini kita sambut dengan penuh makna. Maaf Zahir Batin.

Nikmatilah juga alunan lagu2 raya yang SS suka.






Friday, September 3, 2010

Bahas Bahasa

1. Bahasa jiwa bangsa.

2.
Ya. Sememangnya bahasa adalah jiwa bangsa. Dan kita semua tahu bahawa kita sedang menjana transformasi dalam menjayakan bangsa 1 Malaysia.

3.
Justeru, bagi menjadikan SS seiring dan sejalan dengan semangat 1 Malaysia, SS rasa nak belajar untuk mendalami bahasa Mandarin dan Tamil, supaya SS dapat membaca dan bertutur dalam baik dalam bahasa tersebut.

4.
Setelah dapat bertutur dengan baik dalam bahasa itu, maka semestinya komunikasi antara orang Cina dan orang India akan makin bertambah baik.

5.
Komunikasi adalah kunci kepada kefahaman. Kefahaman pula melahirkan keharmonian.

6.
Bahasa Melayu pun sudah, English pun sudah, maka kini giliran Mandarin dan Tamil.



Tuesday, August 31, 2010

Matilah Virus-Virus Itu

1.Lesen untuk perlindungan daripada Kaspersky Antivirus 2010 untuk laptop HP Pavilion milik SS baru sahaja telah tamat, setelah cukup 365 hari menghalang segala bentuk ancaman daripada virus-virus berbahaya dan juga Trojan celaka itu.

2.
Justeru, SS kini dalam proses untuk menyambung kembali lesen itu dengan mendapatkan Kaspersky Antivirus 2011.

3.
Semoga perlindungan yang diberikan akan dapat menghalang daripada serangan bala tentera virus-virus dan para Trojan yang semakin menggila lalu mengganas dek kerana dahagakan zat-zat dan syafaat yang terdapat pada laptop.

4.
Laptop juga akan semakin gembira kerana sistem dalaman tidak terganggu dan sentiasa bersih daripada najis-najis yang tidak diperlukan ini. Maka, makin panjanglah jangka hayat laptop, dan makin berkualiti lah kehidupan yang akan dialami oleh laptop ini.

5.
Dan apabila laptop gembira, dan semakin berkualiti hidupnya, maka secara tidak langsung, akan memberi kesan yang sama terhadap pemiliknya.

6.
Sesungguhnya, setiap komputer di dunia ini, harus ada perlindungan antivirus yang hebat dan mantap demi kesejahteraan bersama.

7.
SS punya HP Pavilion, tidak terkecuali.






Katy Perry vs. Taylor Swift


1.
Kita bertuah kerana memiliki Katy Perry dan Taylor Swift kerana sekali lagi mereka berdua berjaya menghiburkan kita.

2.
Taylor Swift kini tampil dengan single terbaru daripada album terbaru, “Mine” daripada Speak Now, manakala Katy Perry dengan single “Teenage Dream” daripada album bertajuk sama, Teenage Dream.

3.
Kedua-dua lagu ini berjaya menerobos ke Top 10 Billboard Hot 100, sekaligus juga berjaya menerobos ke hati muzika SS lantas menjadi siulan utama di bibir ini.

4.
Satu lagi perkara yang menarik untuk dikongsi, ada satu lagu dalam album Teenage Dream, berjudul Peacock yang mana cukup menarik untuk didengari, menunjukkan Katy Perry cukup kreatif dalam berkarya dan menyampaikan hasrat yang tersirat. Hehehe...

5.
I love Katy Perry & Taylor Swift. You go, girls!




Farewell Blacky

1. I miss my Blacky so much.

2.
Siapakah Blacky ini? Blacky ini tidak lain dan tidak bukan ialah kucing jantan kesayangan ku yang cukup gemuk, montel dan sentiasa tampil dengan pelbagai kerenah dan gaya yang menyeronokkan.

3.
Mengapakah pula I miss my Blacky so much? Sebab Blacky sudah menghilangkan diri selama seminggu.

4.
Jika berterusan Blacky tidak kembali, maka inilah sahaja alkisah antara Blacky dan Syiman.

5.
Sejarah akan sentiasa memperingati Blacky sebagai seekor kucing yang handsome, gemuk, montel, berat untuk didukung, sensitif pada perut dan tapak kaki, kuat makan, memiliki bulu belang hitam dan koko yang cantik, kuat, sentiasa menang dlm melawan kucing jantan yang lain dan sentiasa tampil dengan pelbagai kerenah dan gaya yang menyeronokkan.

6.
I miss my Blacky.







Monday, August 30, 2010

Merdeka dengan Jiwa Merdeka


1. Lahir dan masih lagi berada di sebuah negara merdeka yang aman lagi makmur merupakan satu nikmat yang tidak terhingga yang perlu disyukuri.


2.
Amat malang sekali jika Malaysia yang merdeka ini tidak diseiringkan dengan jiwa yang merdeka daripada penduduknya.

3.
Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia ke-53.

Graduasimu Mencemburukan

1. SS sangat cemburu melihat kawan-kawan yang sudah memasuki alam perkerjaan secara rasminya setelah graduasi.

2.
Perkara ini terjadi sebab SS berada di alam IPTA.

3.
Apakah IPTA itu? Tidak lain dan tidak bukan Institut Pengajian Tinggi Awam. Mungkin ada yang diantara kita yang suka berada di alam IPTA ini, namun bagi SS, dunia IPTA ini adalah cukup tidak menyeronokkan.

4.
Terpaksa berhadapan dengan kerenah pensyarah, rakan sekelas, dan pelbagai lagi gejala yang berlaku di seantero alam IPTA, SS rasa tak sabar sangat nak tamatkan cepat-cepat pengajian di IPTA.

5.
Satu lagi faktor yang menyebabkan SS rasa sangat cemburu dengan kawan yang sudah melangkah ke alam pekerjaan ini adalah kerana duit. Seorang kawan SS bakal mendapat RM 3,800 ++ setiap bulan, setelah berjaya mendapat perkerjaan pasca graduasi.

6.
Dengan Rm 3,800 itu, SS boleh beli macam-macam termasuklah Topman, Ray Ban, Calvin Klein, Loreal Paris, Soda, Levi’s, dan banyak lagi...Beli kereta, beli rumah..bla bla bla..

7.
Dengan itu, kecemburuan ini akan berlanjutan lagi selama 2 tahun lebih.

8.
Sepanjang 2 tahun lebih ini, sesungguhnya, kecemburuan ini akan memangkinkan keazaman jitu mengumpul kudrat dan tenaga ke arah wawasan menamatkan pengajian dengan penuh bergaya lagi berjaya.

P/s – Kepada Zul dan Soong, SS ucapkan tahniah banyak2 kerana telah selamat menggengam sijil keramat itu. Semoga masa depan cerah ibarat bintang paling cerah di seantero galaksi.




Sunday, August 22, 2010

Pekerjaan Yang Tidak Berpandukan Ilahi




SESUATU PEKERJAAN YANG DILAKUKAN
TANPA BERPANDUKAN ILAHI,
PASTI PEKERJAAN ITU DIPENUHI
OLEH PERKARA2 TIDAK MENYERONOKKAN






Thursday, August 12, 2010

Syiman Syareman's Fashion Statement 2010

1.Fashion merupakan salah satu cara untuk kita mengeluarkan statement.

2.
Fashion juga merupakan satu cara untuk kita menampilkan ekspresi diri kita sebagaimana yang kita mahukan.

3.
Lady Gaga pernah berkata, "I need fashion for my music, and I need music for my fashion". Terdapat juga pepatah, “There are no fashion without self-style”. Dan juga,If you are not in fashion, you are nobody” – Lord Chesterfield. Jangan dilupakan kata2 Coco Chanel, “Fashion is architecture. It is a matter of proportions”. Last but not least, “I love fashion. Fashion makes me feel sooo confident!” – Syiman Syareman.

4.
SS suke sangat ngan fashion. Fashion menjadikan SS lebih yakin dalam berhadapan dengan pandangan dan jelingan daripada seantero makhluk di muka Bumi ini. Namun, ade jenis2 fashion yang SS suke, dan tidak suke.

5.
Justeru, apakah fashion brand yang paling SS suke? Semestinya dipaparkan dalam Top 10 Syiman Syareman's Fashion Statement 2010:

#1 Topman - Topman sentiasa menampilkan design2 yang best dan memiliki saiz XS yang mana cukup ideal dengan my body. Merupakan antara brand yang menbariskan fast fashion, I feel so confident n cool apabila mengenakan Topman. That's why, Topman berada di tangga teratas.



#2 Philosophy Men - Yes. Design yang dipaparkan dalam Philosophy Men cukup mantap dalam pelbagai variasi. Saiznye menepati kehendak body SS.



#3 Swatch - Swatch sentiasa menampilkan design2 menarik yang lain daripada yang lain. Swatch juga sentiasa berkolaborasi dengan banyak nama2 besar dalam dunia fashion dan seni untuk menghasilkan design jam tangan yang berkualiti tinggi. Juga, line aksesori Swatch yang dikenali sebagai Swatch Bijoux amat menarik dan syok.



#4 Forever 21 - Forever 21 merupakan antara brand fast fashion yang tampil dengan design yang unik dan mantap. Cubalah kunjungi butik2 yang ada di Malaysia termasuklah di Pavilion dan Suria KLCC.



#5 Graffitee - Apa yang menariknya tentang Graffitee adalah design bajunya yang tidak terlepas daripada statement2 nakal yang menarik untuk ditatap dan dihayati.



#6 Levi's - SS suke mengenakan jeans Levi's terutamanya daripada line 501 dan 505. For me, wearing Levi's makes me feel so strong n energetic.


#7 Converse - Suka dengan gaya yang original daripada Converse.


#8 Calvin Klein - Mahukan gaya yang kemas dan elegan? Maka, anda akan dapatkannya di Calvin Klein.

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan 2010

Di kesempatan ini, SS ingin mengucapkan selamat memasuki bulan Ramadhan yang mulia ini. Selamat berpuasa dan bergembira di bulan yang penuh dengan keberkatan Ilahi.

Syiman Syareman




Tuesday, July 20, 2010

Kitaran Wang

1. Duit adalah satu benda yang mana semua orang suka. Kerana apa? Semestinya kerana dengan duitlah, kita boleh dapat sebahagian besar benda2 yang ada di dunia ini.

2. Namun perlu diingat, duit setinggi bukit sekalipun, kalau dibelanja setiap hari tanpa dijana semula, maka bukit itu lama kelamaan akan menjadi sebidang tanah sahaja.


3. Dengan itu, tidak salah untuk berbelanja besar mahupun sedikit, asalkan, duit yang digunakan, dijana semula. Bagaimana penjanaan duit ini boleh dijayakan? Iaitu dengan berkerja.


4. Goyangan kaki tidak akan mampu untuk menjana duit. Jangan sesekali mempunyai harapan untuk dapat duit cepat dengan hanya bergoyang kaki di rumah kerana pemikiran sedemikian tidak selaras dengan arus zaman kini. Hanya dengan berkerja, kita akan dapat menjana duit, untuk menampung keperluan dan kehendak kita.


5. Oleh demikian, SS nak berkerja. Sama2lah kita mencari perkerjaan yang halal bagi menjana duit sebanyak mungkin yang kita mampu dan menjayakan satu kitaran wang yang sihat. Secara online, JobStreet.com boleh membantu.


6. Selamat berjaya kepada semua.



Monday, July 19, 2010

Karaoke @ Neway

1. Karaoke merupakan salah satu sumber entertainment kita bagi menggembirakan hati yang lara.

2. Dengan itu, SS telah berkunjung ke Neway Karaoke di Berjaya Times Square. Dengan pakej RM15/head selama 2 jam disusulkan dengan 2 pilihan minuman, SS cukup bergembira.


3. SS gembira kerana inilah pengalaman karaoke yang SS mahukan selama ini.


4. Segalanya mantap. Music, bass, dan mic berada dalam keadaan yang ideal.


5. Justeru, SS akan selalu berkunjung ke sini, untuk menikmati lagi pengalaman karaoke yang memberansangkan.



Saturday, June 19, 2010

Music Music This Season


1. Walaupun bz berkerja, namun Syiman tidak pernah ketinggalan untuk menikmati dan melayan music2 yang best untuk didengar sebagai halwa telinga.

2. Lagu2 yang dilayan oleh Syiman untuk musim ini termasuklah Your Love Is My Drug- Kesha, Bulletproof- La Roux, dan California Gurls- Katy Perry. Semua lagu2 nie adalah top 10 dalam carta Hot 100 Billboard.

3. Memang syok sangat melayan lagu2 best mcm nie. Hilangkan stress, bangkitkan mood.


Your Love Is My Drug - Kesha




Bulletproof - La Roux



California Gurls - Katy Perry

Wednesday, June 16, 2010

SS Shopping List for Next Month

1. Banyak benda yang SS nak beli nanti.

2. Tengok la nanti lepas SS dapat gaji, of coz nak borong sakan lepas nie di Pavilion, Times Square, MidValley, Suria KLCC takpun di JJ Melaka. Hehe.

3. So, this is the list :

  • Aksesori from Swatch Bjoux/Philosophy Men/TopMan
  • Clothes from Forever 21/TopMan/Philosophy Men
  • Topi from Philosophy Men/Forever 21
  • Shade from Philosophy Men
4. I'm gonna get them all! :) ^_^



I Hate That Part, My Dear Friend..


1. Persahabatan yang menggembirakan adalah persahabatan yang penuh dengan rasa persefahaman dan penerimaan.

2. Persahabatan yang tidak menggembirakan adalah persahabatan yang disulami rasa dengki, tidak puas hati, dan menikam dari belakang.

3. Mari SS kenalkan satu jenis lagi persahabatan yang tidak menggembirakan. Persahabatan yang mana seorang sahabat ini, asyik nak mengkritik dan mengubah segala yang ada pada sahabatnya yang lagi satu.

4. SS berasa sangat jengkel dengan jenis sahabat yang mcm nie.

5. Wahai sahabat, tolonglah belajar untuk mengaplikasikan konsep penerimaan dalam persahabatan. Daripada jenis music yang diminati hinggalah kepada penampilan, semuanya harus diserapkan rasa penerimaan oleh anda, sahabatku.

6. Anda bukanlah perfect sangat. Anda bukanlah complete sangat. Banyak benda yang ada pada ko, kalau boleh, aku jugak ingin ubah, namun aku tidak bersikap kritikal kerana aku belajar untuk menerima diri ko, kerana engkau adalah sahabat aku.

7. Sesungguhnya, kalau ko terus bersikap kritikal begini, tak reti nak belajar untuk menerima, maka aku rasa akan terus makin tak happy kawan ngan ko. Hurm..

Tuesday, May 11, 2010

I Want To Be Bless With Buzyness


1. Kesibukan merupakan satu rahmat dari Tuhan untuk kita melupakan segala masalah yang kita hadapi.

2. Cuba kita perhatikan dan bandingkan antara situasi yang mana kita sibuk dan situasi yang mana kita tidak sibuk.

3. Sewaktu kita sibuk, kita leka dan asyik berada dalam kesibukan itu hingga tiada masa untuk kita memikirkan masalah yang melanda.

4.
Sewaktu kita tidak sibuk, kita asyik berbaring di atas katil, tidak tahu apa yang ingin dilakukan, dilanda kebosanan, berasa masa berlalu begitu lambat, seterusnya merunsingkan lagi pemikiran, meruncingkan lagi masalah.

5. So, I really really want to be bless with buzyness. Syukur, kerana kesibukan yang diharapkan bakal tiba, setelah SS memulakan kerja SS di Bukit Bintang tidak lama lagi.

6. Untuk semua, nasihat SS, kalau anda ingin melupakan masalah anda, menjadikan luka-luka lebih cepat sembuh, maka mari kita sama-sama menyibukkan diri kita dengan pekerjaan yang menjadikan kita gembira.

7. Tambahan, produktiviti dan ekonomi pun akan semakin berkualiti.




Tuesday, April 20, 2010

The Confessions Of Emotions

1. SS telah belajar beberapa perkara sejak kebelakangan ini. Begitulah indahnya hidup, sentiasa menyajikan kita dengan 1001 pengajaran berguna supaya kita mengambil iktibar ke arah mencapai matlamat hidup yang sukses.

2. Pengajaran major yang SS dapat sejak kebelakangan ini ialah jangan cepat dan mudah untuk jatuh cinta. Kerana sekali kita terluka, luka itu sungguh dalam hingga membuatkan kita begitu huru-hara meraba-raba mencari cinta yang tiada dari si dia.

3. Jangan sesekali terpedaya dengan pesona pandangan pertama kerana itulah yang akan menjerumuskan kita ke arah jiwa dan lara yang merana jika cinta yang bertakhta tidak mampu terlaksana dek si dia yang tidak menerima.

4. Untuk si dia, SS minta maaf. Mungkin SS banyak ganggu anda. Mungkin SS tidak cukup sempurna n banyak kelemahan buat anda. Apa yang SS lakukan ialah kerana SS tidak mahu anda hilang n diambil orang. I am truly and deeply in love with you, but I guess Im not good enough for you. Im not so good in this LoveGame.

5. I will always love you, darling.

6. Bagi menggambarkan mood dan emosi SS sekarang ini, maka dikepilkan sekali beberapa lagu iaitu Bleeding Love, My Life Would Suck Without You, You Can't Always Get What You Want, I Will Always Love You, What Am I To You?, Without You dan No One. SS tujukan khas kepada si dia, dan am kepada kita semua.

Bleeding Love - Leona Lewis



My Life Would Suck Without You - Kelly Clarkson



You Can't Always Get What You Want - The Rolling Stones



I Will Always Love You - Whitney Houston



Without You - Mariah Carey



What Am I To You? - Norah Jones



No One - Alicia Keys


Wednesday, April 14, 2010

cAWANG


1. Mari SS kenalkan kepada kita semua seorang makhluk Tuhan yang SS suke simbolkan dengan cAWANG. Untuk pengetahuan semua, SS bersara daripada organisasi dan hilang segala ghairah dalam bidang yang pernah SS ceburi, adalah disebabkan cAWANG ini.


2. Sudah berbulan-bulan rasanya SS memerhati dari jauh segala tindakan cAWANG dalam cubaan dan usaha dia 'memajukan' organisasi yang pernah SS anggotai.

3. SS memerhati kerana SS mahu melihat sejauh mana kebolehan dan keberkesanan cara dan style dia dalam meneraju organisasi ke arah 'kemajuan' yang diharapkan oleh dia itu berjaya diraih, namun sampai sekarang, SS kecewa kerana bukan 'kemajuan' yang dicapai, malah semakin teruk pulak organisasi dek penangan cara dan style cAWANG itu.

4. Berjayakah organisasi dalam Integriti? Berjayakah organisasi dalam bengkel? Berjayakah organisasi di UPM? Inikah yang didefinisikan oleh cAWANG sebagai 'kemajuan' dan 'kemenangan'? Sesungguhnya, rentetan peristiwa ini menyerlahkan lagi betapa
cAWANG sudah tidak relevan dan dia lah yang sebenarnya loser, dan dengan demikian, perlu dengan relanya, berundur.

5. Wahai cAWANG, anda perlu sedar apa kapasiti yang ada pada anda. Anda sudah bersara dan hanya bertindak sebagai alumni, pencapaian tunggal yang sudah lapuk berzaman yang kerap kali diagung-agungkan oleh diri sendiri itu pun sudah tinggal kenangan. Lagipun, anda tinggal jauh di bumi Borneo. Tak perlulah nak membazir duit, dengan cubaan 'memajukan' organisasi walhal cubaan dan teknik itu langsung tidak efektif.

6. Sebagai tambahan kriteria, berdasarkan pengalaman SS, cAWANG adalah seorang yang cukup tak beretika, tak professional, malah tidak berintegriti (sebab tu la lingkup di INTEGRITI) di sebalik sikap egoistik tak sedar diri dengan kapasiti yang ada pada diri.

7. Kata-kata SS ini bukanlah tohmahan palsu, sebaliknya justifikasi jitu tepat terpaku pada dirimu, cAWANG.

8. Pengakhir kalam teramatlah suka untuk menujukan satu analogi buat cAWANG : janganlah menjadi seperti seekor sotong gergasi lagi gemuk yang sudah kehabisan dakwat hitam, cuba utk naik ke lautan atas, kerana anda sudah tidak lagi relevan, tidak membawa apa2 manfaat pun kepada ikan-ikan dan anak-anak ikan. Jadilah seekor sotong yang baik dan sedar diri, kembalilah ke dasar laut, bina karier dan kumpullah dakwat hitam semula di situ.


9. Terimalah kenyataan cAWANG, itu lebih baik untuk kita semua.



Saturday, April 10, 2010

I Will Always Love You Rude Telephone


1. Kita lupakan kisah-kisah tragik mahupun tragis (nanti kita cakap balik), mari kita gembirakan diri kita dengan music terbaru yang dihidangkan oleh industri.

2. SS tahu ramai yang antara kita yang tercari-cari apakah lagu-lagu terbaru yang bisa menghiburkan hati masa kini? Yang bisa menghilangkan kesedihan bagi jiwa yang lara, bisa membangkitkan kegembiraan seterusnya mengghairahkan suasana menggoda jiwa ikut sama berdansa?

3. Mari SS cadangkan lagu2 terbaru satu persatu. Semestinya mengikut taste SS lah. Lagu pertama yang SS rasa best sangat ialah Rude Boy- Rihanna, single terbaru dari album terbarunya Rated R. Walaupun mungkin masih sedih setelah dibelasah oleh Chris Brown, namun tumbukan Chris Brown tu langsung tidak menjejaskan bakat Rihanna dalam terus mengeluarkan karya berkualiti berserta lontaran vokal mantap lagi menyentap.

4. Seterusnya, kita jangan lupakan penyanyi baru yang berbakat besar, yang mana album debutnya, The Fame telah pun terjual 10 juta unit di seluruh dunia, Lady Gaga. Hits Lady Gaga terbaru yang mendominasi carta, Telephone cukup best diiringi dengan Beyonce, satu idea bijak dalam menggabungkan dua diva besar berbakat besar dengan video klip yang cukup 'besar' jugak.

5. Maka inilah cadangan SS buat sesiapa yang mahu berhibur, nah rasakan Rude Boy dan Telephone. Tambahan fakta, Rude Boy kini berada di tangga #1 di Hot 100 Billboard US, manakala Telephone di #5.

6. Bagi mengembalikan nostalgia keindahan music balada, SS sertakan juga I Will Always Love You nyanyian asal oleh Dolly Parton, dinyanyikan semula oleh Whitney Houston, dinyanyikan semula lagi oleh Leona Lewis dalam X-Factor.

7.
Layan ~~~


Rude Boy




Telephone



I Will Always Love You

Sunday, March 28, 2010

Friday, March 12, 2010

Syiman Syareman & The Adventurous Days With Harn Faz Jimmy

1. Bermula dari hari Jumaat sampailah hari Rabu, 5-10hb Mac 2010, SS cukup bergembira di samping kawan2 baik SS di bandaraya yang layak digelar Sin City, Kuala Lumpur.

2. I really really really had a blast. Thanks Harn, Faz & Jimmy dan watak2 sampingan yg lain, yg byk menjayakan perjalanan hari SS yang cukup2 menyeronokkan.

3. Apakah destinasi yg SS lawati? Of coz lah Mid Valley, Pavillion, Suria KLCC, The Gardens dan tidak ketinggalan, Sogo.

4. Hasilnya, Alice In Wonderland in 3D telah pun SS tonton. Filem tu mmg best. SS bagi 3.6 out of 5. Suke tgk Abg Depp beraksi jadi moron The Mad Hatter yang menghiburkan. Aksi Anne Hathaway yang gedik tu pun best. Comel sangat Anne Hathaway tu.

5. Kitorang jugak pergi berkaraoke. Masing-masing melontarkan vokal yang cukup padu lagi jitu mengalunkan melodi mengikut rentak lagu yang dimain satu persatu. Vokal Harn mmg mantap. Vokal SS pun mantap OK, especially sewaktu nyanyi lagu Bleeding Love. Hehe.

6. Momen yg seterusnya ialah sewaktu kitorang bershopping, di barisan shopping complex yang disebutkan di atas. (Num 3). Harn ternyata amat suka bershopping. Tahniah Harn. SS semakin minat kat jenama Philosophy Men dan TopMan. Best sangat brand tu. Lepas dapat gaji, of coz SS akan shopping di situ. Jom shopping.

7. Latar tempat yang menarik, ialah di Tasik Queen. Kami melepakkan diri di situ untuk mencari ketenangan. Banyak peristiwa yang berlaku di situ yang membuatkan SS bercampur baur dengan adunan emosi dan konklusi.

8. Jangan dilupakan tentang makanan. SS makan Subway 2 hari berturut-turut, Oldtown, Anwar Seafood, dan makanan masakan mak Faz. Sedapnye! Sangat seronok lidah SS.

9. Sesungguhnya, kita harus berjalan-jalan menggembirakan diri untuk melupakan segala kisah duka yang telah kita hadapi. Pergantian plot inilah yang akan menjadikan hidup lebih bermakna, lebih seronok untuk dinikmati. Kisah-kisah duka akan diganti dengan kisah-kisah ceria.

10. Begitulah adventurous nye SS sepanjang berada di KL. Sebenarnye, ade banyak lagi peristiwa2 menarik, namun, adakalanya, some scenes can not be told. Hehe.