Monday, January 31, 2011

Aussie Kim


1. Tahniah kepada Kim Clijster dan Novak Djokovic yang telah berjaya menggunguli Grand Slam pertama untuk 2011, Australian Open 2011. Kim Clijster telah mengalahkan Li Na di final manakala Novak Djokovic telah mengalahkan Andy Murray, malah di semifinal telah mengalahkan Roger Federer, juara bertahan utk Australian Open 2010.

2. Ini adalah title Grand Slam pertama bagi Clijster di Australia, yang mana menjadikan Clijster kini berada di ranking #2 dunia dalam klgn wanita, ranking tertinggi Clijster sejak membuat comeback daripada persaraan. Buat Djokovic, ini adalah kemenangan kedua dalam Australian Open. Namun, di sebalik semua pencapaian ini, spotlight harus dituju kepada Li Na.

3. Siapakah Li Na? Li Na adalah pemain Cina pertama yang berjaya membuat kemunculan di final Grand Slam tenis. Berjuta-juta penduduk Cina memberikan harapan dengan menyaksikan aksi Li Na di televisyen masing2. Namun, kedudukan Li Na sebagai Naib Juara sudah cukup memberikan amaran awal bahawa pemain dari China itu akan meneruskan momentum untuk menggegarkan lagi Grand Slam yang akan datang.

4. Sesungguhnya, salah satu kepuasan yang paling klimaks adalah apabila kita berjaya menerobos dan mengecapi kejayaan dalam perkara yg sekian lama menjadi dominasi golongan tertentu. Li Na telah ada kuasanya. Justeru, bila pemain Melayu/Malaysia yg akan menggegarkan salah satu arena sukan yang berpengaruh dan popular di dunia ini?

5. Li Na telah mencetuskan motivasi kepada kita semua.


Kim Clijster
Novak Djokovic
Andy Murray
Li Na


Persaingan sengit antara Novak Djokovic dan Andy Murray di Final :No comments:

Post a Comment