Saturday, March 5, 2011

F**k F**k F*ck!


1. Semua perkara akan mengalami transformasi, tidak terkecuali, music.

2. Dahulu pada era 80-an, kita sangat suke dengan penyanyi bervokal besar seperti Whitney Houston, Celine Dion dan Mariah Carey. Skrg, pop kembali mengambil takhta malah dengan penampahan perisa electonica dan disco. Maka, sensasilah Lady Gaga, Ke$ha, Rihanna, Justin Bieber, Katy Perry dan lain-lain.

3. Genre music bukanlah satu-satunya perkara yang mengalami peralihan dan transformasi. Satu lagi peralihan yang jelas utk dilihat adalah peradaban dlm music. Aspek peradaban dlm music yang sy ingin ulas di sini adalah ttg penggunaan 'four letters words' dlm music.

4. Ya, penggunaan 'four letter word' sudah lama bagi lirik music genre rap dan hip hop. Malah, tajuk lagu bagi genre hip hop dan rap sudah ada menyelitkan 'four letter word'. Eminem, 50 Cent, Lil Wayne, Missy Elliot dan Dr. Dre selalu menyebut f*ck. Tidak ketinggalan, c*ck, shit, t*ts, piss, butt, d*ck dan s*ck.

5. Dan skrg, 'four letter word' telah merebak ke genre pop. Bukan sahaja lirik, malah penamaan tajuk menggunakan 'four letter word'. Mari saya senaraikan tajuk lagu oleh penyanyi pop yang menggunakan 'four letter word' :
  • My Life Would Suck Without You - Kelly Clarkson
  • Tonight (I'm Fuckin' You) - Enrique Iglesias
  • Fuckin' Perfect - P!nk
  • Fuck You - Cee Lo Green
6. Apakah persamaan lagu2 ini? Semestinya yang pertama, 'four letter word'. Yang kedua, semua lagu2 ini adalah hits dan menjadi siulan orang ramai. My Life Would Suck Without You adalah #1 di Hot 100 Billboard. Tonight (I'm Fuckin' You) di #4. Fuckin' Perfect dan Fuck You masing-masing di #2.

7. Penerimaan terhadap lagu2 pop yg menggunakan 'four letter word' menunjukkan bahawa komuniti kita juga mengalami peralihan dan transformasi ke arah masyarakat yang lebih terbuka. Diana Ross memberi komen kepada Oprah Winfrey bahawa dia tidak suka utk mendengar 'four letter word' dlm music. Namun, perlu diingat, mereka adalah generasi 50-an. Sesungguhnya, generasi belia skrg lebih terbuka.

8. Walaupun di Malaysia, lagu Tonight (I'm Fuckin' You) dan Fuck You ditukarkan tajuk dan lirik nya menjadi Tonight (I'm Lovin' You) dan Forget You, tidak dapat dinafikan bahawa semakin ramai di Malaysia yg menggunakan 'four letter word'.

9. Maka, akan terpahatlah dlm sejarah dunia, salah satu peradaban dlm tamadun dasawarsa kini, adalah penggunaan 'four letter word' yg meluas.

10. Nikmatilah lagu2 pop 'four letter word' ini. Akhir kata, f*ck. Oppps! Terlepas pulak. Sorry. ^_^No comments:

Post a Comment