Tuesday, November 15, 2011

Syiman's Review - Blockbuster Foursomes


SS dah tgk 4 movie yang mantap dari segi kutipan jualan box office, namun adakah kemantapan jualan itu seiring dengan kemantapan kualiti yang ditayangkan? Mari SS nak review satu per satu. Apakah 4 movies yang SS dah tgk tu? Semestinya Transformer 3, Green Lantern, The Hangover 2 dan Bad Teacher.


Transformer 3


Heroin, Rosie Huntington-Whiteley mmg teruk sangat berlakon, seteruk slang dan cara bercakap dengan pemilihan nama pentas. Apa yang istimewa sangat pompuan nie sampai nak dipilih oleh pengarah, SS pown tak tau. I say, Megan Fox lagi better. Maybe Rosie nie cantik dan body pun lawa, tapi kalau dah lakonan pun teruk, tak guna jgk sebab dalam movie, seorang actress kene jadi pelakon, bukan jadi model. 


Plot citer sangat berterabur dan agak boring di awal plot. Namun, kredit kepada cinematography dan kesan graphic yang mantap di 3/4 plot citer. 


Cinematography - A
Lakonan - C
Pengarahan - C+
Plot Citer - C






Green Lantern


Now I know why para pengkritik di Metacritic tak suka dengan Green Lantern. Sebab SS pown tak suka. Cara pengarah membawa dan menggarap Green Lantern ke movie mmg cukup teruk. Pelbagai objek hijau dan kesan graphic khas x berjaya sebagai pancingan bagi SS utk melabelkan Green Lantern sebagai movie yang syok.


Cinematography - B-
Lakonan - C
Pengarahan - C-
Plot Citer - C






The Hangover 2


Yang special ttg movie nie adalah jalan citer yang unik. Inilah komedi intelek yang harus ditonton. Persona pelakon dengan pembawakan watak masing jugak mantap, Inilah friendship + adventure + comedy. Dan, Mr. Chow sangat over. LOL


Cinematography - B
Lakonan - B
Pengarahan - B
Plot Citer - B+






Bad Teacher


Persona Cameron Diaz sememangnya mengagumkan. 


Cinematography - B
Lakonan - B+
Pengarahan - B+
Plot Citer - B





No comments:

Post a Comment