Friday, August 24, 2012

Sebab-sebab Impak Music MenurunBukan sahaja di Malaysia, malah di Hollywood kelihatan wajah-wajah bimbang dan muram aktivis music atau apa yang kita panggil sebagai penyanyi. Mereka kelihatan sedemikian rupa kerana studio album yang diterbitkan kurang mendapat sambutan lantas pulangan yang diraih sangat berbeza dibandingkan dengan suasana pada waktu dulu.

Jikalau dahulu kita lihat setiap tahun lebih kurang ada 10 studio album di Hollywood yang terjual berjuta-juta unit di seluruh dunia namun situasi 2012 menyaksikan tak sampai 5 album yang melepasi jualan  1 juta unit.
Trend penurunan ini menyerlahkan lagi hakikat bahawa para penerbit tidak lagi boleh meletakkan harapan tinggi kepada jualan studio album melainkan penyanyi itu adalah Adele.

Tentang impak music yang semakin tak menjadi ini, ada dua sebab yang saya nak utara : Pertama – genre Disco/Electropop sebagai trend. Kedua – Kegawatan ekonomi global.

Di sebalik penurunan jualan fizikal studio album, industri music diselamatkan oleh jualan single secara digital dan konsert jelajah/live tour.  Hasilnya, kita lihat penyanyi-penyanyi indie, alternative dan remaja seperti Gotye, The Wanted, Fun., Carly Rae Jepsen dan banyak lagi semakin gah di carta Billboard. MDNA Tour oleh Madonna dan Born This Way Ball oleh Lady Gaga juga menampakkan bibit sukses dengan setakat ini telah mencatat jualan terkumpul masing2 sebanyak $US 80 juta dan $US 70 juta.

Apa-apa pun, saya berharap genre Electropop yang sangat cliche, kurang melodi, dan hanya untuk keseronokan sewaktu clubbing itu dihentikan sebagai trend oleh para produser music. Kalau tidak pun kita harus menanti lama untuk ekonomi global kembali pulih, sekurang-kurangnya peralihan trend genre music akan memantapkan kembali apa yang mantap pada zaman kegemilangan industri music.


No comments:

Post a Comment