Friday, August 24, 2012

Syiman's Review : The Bourne LegacySyiman tengok filem The Bourne Legacy baru-baru ini di GSC Queensbay Mall; ternyata filem ini tidak mengecewakan dan menjadi satu legasi yang baik sebagai penerusan filem-filem Bourne yang seterusnya. 

Matt Damon sebagai Jason Bourne tidak muncul dalam filem ini untuk memberi ruang kepada watak seorang lagi agen berbakat daripada projek Outcome - Jeremy Renner sebagai Aaron Cross, yang mana teraniaya akibat konspirasi beberapa pihak dalam kerajaan yang berasa terancam dengan kepentingan mereka.

The Bourne Legacy dan siri Bourne yang lain adalah sebuah filem yang menjadi kritikan baik kepada golongan yang tidak mementingkan moral sebaliknya mengamalkan falsafah 'matlamat menghalalkan cara'. Kebangkitan agen yang teraniaya ini menjadi inspirasi kepada para pejuang di luar sana yang menuntut keadilan dan hak yang sewajarnya daripada pihak yang menyeleweng dan menyalahguna kuasa akibat dibuta dan dipekakkan oleh kuasa dan wang ringgit. Masih ada cahaya yang menyuluh jalan, cuma jangan berputus asa dan terus istiqamah dalam perjuangan.

Pro : suka lakonan Rachel Weisz dan hero, Jeremy Renner
Kontra : kekuatan yang ditonjolkan oleh agen generasi baru (yang dikawal kerajaan) 
                tidak memuaskan

Siapa yang suka : peminat filem siri Bourne, peminat filem aksi
Siapa yang tak suka : tak diketahui

Plot - A
Cinematography - B
Lakonan - B+
Pengarahan - A
No comments:

Post a Comment