Tuesday, November 13, 2012

Ekspress Yourself1. Saya agak setuju dengan 'undi adalah rahsia' namun saya sangat tidak setuju dengan 'politik tidak boleh dibincangkan secara umum' dan 'kenyataan bersifat politik tidak dibolehkan'.

2. Timbalan Menteri Pengajian Tinggi - Saifuddin Abdullah berkata bahawa golongan muda memandang sinis kepada politik kerana mereka beranggapan politik menjadi sangat kotor di Malaysia. 

3. Ya, saya setuju dengan situasi pencemaran politik di Malaysia namun siapa yang 
bertanggungjawab untuk membersihkan pencemaran ini jika tidak kita, termasuk generasi belia? 

4. Makanya, ekspresi politik tidak boleh diharamkan oleh mentaliti negatif terhadap politik. Masalah tidak akan selesai apabila kita lari daripadanya kerana selagi tidak ditangani, masalah itu akan terus mengejar walaupun kita lari sejauh mana pun. 

5. Kita menjadi sangat tidak bertanggungjawab kepada negara apabila kita membiarkan hanya politikus membincang tentang politik sebaliknya kita hanya berdiam diri tanpa memainkan peranan sebagai antara rakyat terbanyak untuk mencorak hala tuju negara.

6. Dengan itu, walau apapun sokongan dan pilihan anda; buatlah analisis yang adil, banyakkan pembacaaan dan mengkaji tentang mengapa suhu politik Malaysia dasawarsa ini sentiasa panas. Jangan beri sokongan secara membuta tuli sebaliknya biarlah pilihan anda itu benar2 layak untuk mendapat undi anda berdasarkan keyakinan yang disadur dengan ilmu dan hujah.No comments:

Post a Comment