Wednesday, November 7, 2012

Faktor Mengangkat MartabatSamada ia dalam lingkungan persekitaran di pendidikan (sekolah & universiti), keluarga, perkhidmatan mahupun pentadbiran; berlaku situasi pengkelasan mengikut senioriti, mengetepikan prioriti berorientasi kualiti. Maksudnya, berlaku dominasi golongan tua terhadap golongan muda kerana falsafah pegangan turun-temurun golongan tua ini adalah martabat untuk mengangkat individu kena berdasarkan umur. Paling mengecewakan, dominasi golongan tua ini bukan berdasarkan bakat, tetapi muslihat. 

Maka berlakulah fahaman tidak sihat dalam kalangan golongan tua bahawa mereka berhak melakukan apa sahaja (seperti ada kuasa veto) terhadap golongan muda atas alasan mereka lebih banyak makan garam dan kononnya ingin mendidik orang muda cara-cara yang sepatutnya kalau nak berjaya dalam hidup. Mereka juga berfikiran mereka mesti dihormati walau apapun keadaan. Lebih teruk, mereka merendah-rendahkan pemikiran orang muda lantas tidak menghiraukan pandangan dan suara cetusan orang muda. 

Virus otak orang tua ini menularkan penyakit yang memberi kesan negatif dalam kehidupan bermasyarakat. Di universiti, pensyarah sewenang-wenangnya membatalkan kelas tanpa membuat makluman awal kepada pelajar. Pemandu bas, teksi dan agen pengangkutan awam yang lain melayan dengan tidak mesra malah ada yang kasar terhadap pengguna yang lebih muda. Seolah-olah bagi mereka, tidak penting untuk menjaga hati pengguna muda sebab mereka masih lagi muda sedangkan duit yang dibayar sebagai tambang itulah menjadi gaji buat mereka. 

Di rumah, para ibubapa yg ada virus otak orang tua ini langsung tidak memberi ruang utk anak2 memberi pandangan dan menjawab bagi pihak dirinya, tapi perlu menerima leteran secara bulat-bulat. Lubang untuk diskusi ditutup seketat-ketatnya. Lagilah jelas dalam sistem politik Malaysia, yang mana kaliber pemimpin dinilai secara hieraki ketuaan. Semakin tua seseorang, maka semakin layak lah dia diangkat. Orang muda kalau nak jawatan, maka tunggulah 20-30 tahun akan datang. Perkhidmatan awam pun mengamalkan hieraki serupa.

Saya ada teori mengapa orang tua melayan orang muda sedemikian rupa. Pada zaman muda mereka diisi dengan suasana peperangan dan penjajahan. Ekonomi mereka tidak stabil dan tiada sumber ilmu berkualiti yg boleh didapati menyebabkan mereka tiada kesedaran tentang hak asasi dan moraliti. Justeru, apabila mereka menjadi tua, 'dendam terhadap zaman muda' dilunaskan dengan mengasak orang muda skrg. Mereka berpendapat betapa perlunya orang muda skrg berasa susah
dan berasa tertindas seperti mana yang orang tua itu rasa pada zaman muda mereka. 

Peranan orang muda

Orang muda Malaysia tidak boleh menyerah dan pasrah dengan golongan yang ada 'virus otak orang tua', jika mereka ingin maju ke hadapan dan turut serta seiring dengan pencapaian orang muda di negara-negara maju. 


1) Jadikan membaca bahan2 berilmiah sebagai tabiat. Artikel berkualiti daripada internet mampu menajamkan pemikiran. Pemikiran tajam pula mampu menepis usaha2 penindasan dan pencabulan hak daripada golongan virus otak orang tua dan lain-lain golongan jahat.

2) Bezakan bahan yang berunsur fitnah dan carutan. Antara cara untuk mengenal pasti bahan tersebut merupakan fitnah adalah melihat kepada gaya bahasa yang digunakan penulisnya samada dia mencarut atau tidak. Jika anda berasa bahan itu fitnah, maka janganlah malas sebaliknya buat kajian. Senang sangat nak buat kajian pada era ini sebab ada internet.

3) Jadilah penganalisis yang adil dan melakukan timbang tara antara 2 pihak. Set minda kepada pemikiran yang terbuka kerana jika minda ditutup, anda akan berada dalam situasi rigid; tidak maju ke hadapan dalam menghadapi persaingan.

4) Jangan jadikan dadah mahupun kegiatan tidak sihat yg lain sebagai escapism kepada tekanan

5) Ketahui dan fahami hak asasi anda dan peraturan universal yang tertakluk kepada semua. Orang yang ada kuasa, orang tua tidak boleh sewenang-wenangnya bertindak sesuka hati mengikut peraturan rekaan mereka sendiri.

6) Miliki keyakinan diri setelah menguasai ilmu lantas berani untuk menghadapi anasir
tidak sihat. Tidak perlu takut untuk bersuara. Tidak perlu takut untuk berbeza pendapat dengan orang lain. 

7) Moraliti dan integriti harus sentiasa menjadi pegangan. Anda harus sedar bahawa perbuatan jahat tidak akan membawa anda ke mana-mana dan hanya bagi kegembiraan jangka masa pendek.

8) Menolak dengan tegas kepimpinan orang tua yang ada virus otak ini dengan menggantikannya samada oleh orang muda ataupun orang tua yang tiada virus otak.

Semoga Malaysia menjadi lebih baik daripada apa yang kita lihat sekarang. Semoga golongan muda kembali mendominasi hala tuju Malaysia melalui jati diri yang mementingkan moraliti dan integriti. Amin. No comments:

Post a Comment