Sunday, December 9, 2012

Syiman's Review: Breaking Dawn part 2 n The Life of Pi


Breaking Dawn part 2







Bella dan Edward terus menikmati alam cinta penuh romantik namun mencabar dengan membesarkan anak yang sangat cepat membesar dan menimbulkan kontroversi hingga menarik perhatian Volturi. 

Jacob pulak yang kini rasa terikat dengan anak Bella dan Edward terus memberikan komitmen untuk berkerjasama dengan keluarga Cullen demi berhadapan dengan serangan yang dirancang oleh Volturi. 

Pada saya, kekuatan penceritaan dalam Breaking Dawn part 2 adalah agak lemah namun disokong oleh kekuatan pesona watak yang ada dalam filem ini. Siapa yang tak suka melihat vampire dan werewolf yang hot lagi mantap?

Apa-apa pun, saya teruja untuk melihat satu lagi filem yang mengadaptasi novel popular Stephanie Meyer, The Host yang akan menghadap penonton pada tahun depan.

Plot : C
Pengarahan : B
Lakonan : B
Cinematography : B+


The Life of Pi



Saya ingin mengingatkan bahawa filem ini adalah satu pengembaraan berat yang mana jalan penceritaan adalah lama namun terkandung mesej moraliti yang mantap. Kalau anda sukakan pengembaraan yang berlatar lautan, maka filem ini adalah untuk anda. 

Hubungan antara manusia dan haiwan menjadi sub-tema yang diangkat dalam menyampaikan mesej bahawa untuk memiliki daya survival yang tinggi, kita tidak boleh berputus-asa malah mengharap kepada Pencipta, iaitu Tuhan yang Maha Kuasa. 

Untuk sesuatu yang berbeza, tontonlah filem ini.

Plot : B
Pengarahan : B
Lakonan : B
Cinematography : B+

No comments:

Post a Comment