Monday, March 18, 2013

Syiman's Review: Warm Bodies


Jika demam vampire anda masih belum kebah, maka bersedialah untuk berhadapan dengan hotness bawaan zombie lantas mengalihkan demam Twilight kepada demam zombie.

Warm Bodies bukan sahaja unik, malah fresh daripada segi naratif penceritaan. Jika dahulu kita mendambakan persona vampire yang romantik ala Robert Pattison yang tergila-gilakan Bella yg lurus bendul itu, maka dengan menonton Warm Bodies akan melihatkan bahawa zombie tidak kurang ketinggalan dalam menonjolkan persona tersendiri supaya mereka juga diciumi dan dibelai dengan penuh kasih sayang.

Nampaknya Summit telah mengambil pengajaran daripada kritikan hebat kepada filem Twilight yang hanya mengfokuskan kepada kisah cinta Edward dan Bella namun kontang dalam pengisian moral dan mesej bermakna. Warm Bodies seolah-olah bertindak sebagai medium analogi bagi menggambarkan golongan yang dianggap jahat/berbahaya/pesalah sebenarnya memerlukan sokongan kemanusiaan daripada kita.

Sebagai langkah pemulihan, sokongan melalui kasih sayang adalah lebih efektif berbanding tindakan menghukum.

Warm Bodies bukan sahaja menyajikan kepada anda babak-babak romantik dan sweet antara Zombie (yang bernama R) lakonan Nicholas Hoult, dengan seorang gadis (omg she is so lucky) lakonan kembar Kristen Stewart, malah mengandung mesej moraliti yang sarat untuk anda telan lalu keluar daripada wayang dengan rasa kenyang dek pengisian positiviti yang meninggi.


Plot Cerita = B+
Pengarahan = B
Cinematography = B
Lakonan = B

No comments:

Post a Comment