Thursday, May 2, 2013

Fobia pada Perubahan


Orang yang takut pada kegelapan dikenali sebagai Achluophobia. Takut untuk menjadi tua adalah Gerascophobia. Takut untuk bercakap di depan khalayak adalah Glossophobia. Fobia pada perubahan? Saya masih tak jumpa istilah saintifiknya namun saya dapati ramai antara kita yang fobia untuk mengizinkan perubahan berlaku. Ok, saya dah jumpe. Frasanya adalah Cainophobia, iaitu fear for newness. 

Samada mereka ditakut-takutkan atau mereka sendiri yang takut, gejala fobia pada perubahan adalah paradigma yang cukup tidak signifikan untuk memacu Malaysia menjadi maju.

Mentaliti kepada perubahan sepatutnya tidak perlu dihantui oleh ketakutan terhadap ke-tidaktentu-an masa depan. Hadapi perubahan dengan positiviti yang mencanakkan prestasi, bukan dengan negativiti yang hanya menjadi falasi.

Perubahan adalah satu tuntutan apabila sistem yang sedia ada telah menjadi lemau lantas melembapkan proses sukses ke arah harmoni. Sistem yang sedia ada juga dilihat sebagai mengangkat orang yang banyak muslihat, bukan yang berbakat.

Janganlah membunuh momentum yang mampu diterbitkan daripada perubahan hanya kerana anda takut. Gantikan ketakutan dengan harapan - bukan harapan kosong, sebaliknya dengan daya yang menyokong kepada pecutan ke arah melawan graviti paradigma tak berkualiti.

Jom UBAH.
No comments:

Post a Comment