Saturday, May 25, 2013

Syiman's Review : The 7 Habits of Highly Effective People


Dengan menggunakan baucar buku RM250, antara buku yang saya beli adalah yang dikarang oleh seorang pemikir hebat Stephen R. Covey, iaitu The 7 Habits.

Buku yang berkualiti dapat dikesan melalui pembacaan bab pertama yang tersusun kemas dengan garapan yang terangkum secara komprehensif. Saya tidak mengambil masa yang lama untuk mengiktiraf bahawa buku ini memang berkualiti dengan hanya membaca foreword oleh pengarang. Malah sebenarnya, saya mengambil masa hanya sebulan untuk mengkhatamkan buku ini.

The 7 Habits mendedahkan bahawa terdapat daya natural yang sifatnya sama seperti graviti dan daya yang lain; yang mana dengan daya ini lah setiap perbuatan dan tingkah laku kita tertakluk kepada kesan dan kesilapan (consequences and mistakes). Dengan menggunakan metafora yang berasas, kita mempunyai tanggungjawab untuk mengimbangkan antara bulatan perhatian dengan bulatan pengaruh (Circle of Concern and Circle of Influence).

Tenaga positif hasil daripada pengamalan habits yang tepat akan mengembangkan bulatan pengaruh (Circle of Influence) lantas  tindakan kita berkesan ke arah mencapai Personal Mission Statement dan menangani isu-isu sejagat yang berlaku dalam kalangan kita – yang mana kita semua gelarkan sebagai ‘masalah’.

Saya syorkan semua daripada kita membaca buku ini kerana secara sistematik Dr Covey berjaya menyedarkan beberapa perkara penting kepada sesiapa yang benar-benar serius untuk menjadi insan yang berkesan dalam perniagaan, perhubungan malah dengan diri sendiri. Inilah yang dipanggil oleh Dr Covey sebagai Private Victory dan Public Victory.

Private Victory dicapai melalui penerapan 3 habits pertama, iaitu 1)Be Proactive 2) Begin With The End in Mind dan 3) Put First Things First. Public Victory iaitu kemenangan dalam perhubungan kemasyakatan diraih melalui penerapan 3 habits berikutnya – 4) Think Win/Win 5) Seek First to Understand..then to Be Understood 6) Synergize. Habits terakhir iaitu 7) Sharpen The Saw memberi penekanan kepada pembaharuan dan penambahbaikkan kepada semua keenam-enam habits.

Dr Covey juga mengingatkan secara tuntas bahawa perubahan ke arah kebaikan yang efektif mesti dilakukan secara Inside-Out, iaitu daripada dalaman/diri sendiri. Cara Outside-In mungkin menampakkan unjuran positif namun tidak kekal lama.

Saya sangat –sangat lah setuju dengan kata-kata oleh Tom Peters, pengarang buku bestseller In Search of Excellence – “A wonderful book that could change your life”. Impak yang diberi oleh The 7 Habits mengingatkan saya kepada impak yang diberi oleh Jangan Bersedih – buku yang berjaya menyentuh dasar spiritual lalu memujuk ke arah ketenangan.

Dengan berakhirnya pembacaan saya terhadap The 7 Habits ini, maka lepas nie saya nak dapatkan The 8 Habits di mph. Owh yeah.


P/s – Sekarang tengah berhempas pulas nak mengkhatamkan Steve Jobs karangan Walter Isaacson. 
No comments:

Post a Comment