Tuesday, November 12, 2013

Media D' Malaysia


Panaroma pengamalan media di Malaysia adalah membimbangkan kerana terdapat pihak yang tidak selesa terhadap media yang melaporkan kebenaran.

Media yang melapor melalui data dan fakta yang jelas dan terperinci diasak supaya tidak melaporkan secara terbuka atau berhadapan dengan ugutan oleh autoriti. Media yang melapor secara tidak jelas dan tidak sahih namun berpihak kepada kepentingan autoriti tidak pula berhadapan dengan teguran apatah lagi ugutan daripada autoriti.

Nasib baik lah ada medan mahkamah yang menyaksikan Utusan Malaysia kalah saman berkali-kali sampai mencipta rekod apabila menjadi media yang paling banyak kalah saman  fitnah.

Bias yang sangat jelas inilah yang menjadikan nafas pengamal media yang bermisi positif disekat secara tidak sepatutnya oleh pihak autoriti. Kezaliman ini perlu dihentikan kerana pelapor kebenaran tidak layak untuk dilayan sedemikian rupa.


Dimanakah kebenaran lagi di bumi Malaysia jika kebebasan media disekat? Autoriti tidak layak memberi apa jua alasan untuk menghalalkan sekatan terhadap kebebasan media sedangkan diri sendiri itu BIAS. 
No comments:

Post a Comment