Sunday, November 17, 2013

Menjadi seorang Pemikir part II


Saya baru tengok Melodi tadi. Tetiba muncul Siti Nurhaliza mengomen tentang kata-kata orang ramai berkaitan teguran beliau terhadap Khairy Jamaluddin. Siti tak puas hati pada kebiadapan KJ terhadap orang tua di FAM.

Orang ramai juga tak puas hati dengan Siti sebab mereka tertanya-tanya layakkah Siti nak menegur KJ. Siapa Siti nak menegur kebiadapan seorang yang berstatus menteri? Dan, daripada banyak-banyak menteri yang buat hal dan kes malah yang lebih dahsyat lagi, mengapa Khairy Jamaluddin yang menjadi target teguran Siti?

Amatlah suka untuk saya kaitkan dengan post saya yang terbaru sebelum ini iaitu ‘Menjadi Seorang Pemikir’. Seorang pemikir sentiasa ghairah lantas teruja untuk menganalisis sikap Siti yang tetiba mencapub dengan menegur KJ.

Pro dan kontra bagi setiap persoalan ditimbang untuk satu justifikasi bagi hipotesis. Adakah Siti rasa ingin mencipta sedikit kontroversi disebabkan dirinya rasa tidak popular lagi mcm zaman muda beliau? Adakah Siti tak puas atas kemenangan KJ dalam Shout! Award yang tetiba menyibuk dalam industri hiburan sedangkan KJ tu ahli politik? Mungkinkah business Datuk K telah terjejas akibat kelantangan KJ mengkritik kepimpinan FAM? Atau...yang sebenarnya, Siti mahu terjun dalam dunia politik dan berasa ingin bertanding sebagai Ketua Wanita UMNO dan sebagai wakil rakyat di PRU 2018 nanti?

Di sini lah logik dan rasional menjadi ramuan dalam pemerahan minda. Bagi saya, dalam banyak-banyak menteri, mengapa KJ seorang yang ditegur. Banyak lagi pak-pak menteri yang perlu ditegur. Saya harap Kak Siti tidak berhenti di sini. Terus-teruslah menegur menteri-menteri yang bermasalah.


Menjadi seorang pemikir adalah nikmat kerana minda telah diberi makanan berkhasiat. Mari menjadi pemikir.
No comments:

Post a Comment