Wednesday, December 31, 2014

Welcome. 2015


MH370, MH17, QZ8501. Banjir yang memangsakan lebih 220,000 orang di 5 buah negeri. Ringgit jatuh teruk, terburuk sejak krisis kewangan 1997. Lee Chong Wei, hero kebangsaan kita telah didiagnos mengambil bahan terlarang dan kedudukan no1 beliau telah dirampas sejak kalah banyak kali kepada Chen Long.

Semua di atas adalah peristiwa simbolik kepada 2014 yang akan melabuhkan tirai.

Prinsip saya adalah satu pengakhiran lebih penting daripada permulaan. Apalah gunanya segala amal ibadat oleh seorang ulama’ apabila di pengakhiran hayatnya adalah niat untuk menyertai maksiat. Apalah gunanya janji2 mula si pemimpin apabila akhirnya dicapati, bukan ditepati. Apalah gunanya duit bertaburan di sana sini apabila pengakhirannya jadi papa kedana akibat keborosan dan ketirisan daripada perbelanjaan tidak berhemah. Permulaan bagi setiap bayi yang lahir adalah suci namun sucikah beliau sampai ke tua?

Maka, justifikasi kepada penilaian adalah melihat kepada pengakhirannya.

Sedih sekali melihat 2014 berakhir dengan sebegini rupa hingga semua sambutan tahun baru dibatalkan. Ini menunjukkan 2014 adalah tahun yang tidak berapa baik buat Malaysia. Adakah ini petanda daripada Ilahi bahawa gerak kerja kita perlu lebih murni? Boleh jadi.

Marilah kita di 2015 yang sedang membuka ruang dan peluangnya; menginsafi segala agenda dan propaganda kita yang tidak sihat untuk diri sendiri dan masyarakat. Segala permulaan yang dilaksana pada 2015 hendaklah diunjurkan untuk merealisasi pengakhiran yang sukses. Jangan dengki, Jangan boros, Jangan gelabah. Banyakkan membaca. Banyakkan mendengar. Banyakkan momen spiritual.


Selamat menempuh 2015. Bismillahirrohmanirrohim. 


Tuesday, December 23, 2014

Suka Duka 2014



Seperti biasa pada bulan terakhir setiap tahun Syiman akan menyenaraikan beberapa momen suka duka yang signifikan untuk menggambarkan perjalanan kehidupan sepanjang tahun. Saya berpendapat anda juga wajar untuk mula menyenaraikan momen anda sebagai perbandingan antara suka dan duka. Ini adalah antara langkah untuk mengambil pengajaran bagi menempuh tahun baru 2015.


Suka

1. Yayasan Bank Rakyat jadi penaja untuk pengajian di UiTM.

2. Berkursus 5 hari di Outward Bound School di Lumut dengan pelbagai pengalaman dan kawan baru.

3. Mengekalkan CGPA dalam lingkungan 3.90.

4. Baca buku Quiet, The Art of Thinking Clearly, Dont Sweat The Small Stuff, How to Stop Worrying and Start Living

5. Mendapatkan Nintendo 2DS yang comel dan selesa dipegang. Main Pokemon X dengan Nintendo 2DS; dapat semua legendary Pokemon kecuali Meloetta (termasuklah Shiny Lugia, Giratina, Shaymin dan Mew). Pokemon Alpha Sapphire pun sangat best!

6. Kerja kat KLIA2 sewaktu cuti semester. Sepanjang hampir 2 bulan tu, dapat banyak pengalaman termasuklah dengan rakan sekerja dan makan banyak coklat rare di Jaya Store.

7. Setelah hampir 2 tahun tak berjumpa, akhirnya dapat jumpa balik dengan Prof Dr. Hjh Mesky yang banyak membantu berkaitan kajian buku beliau di Pelangi Publishing berjudul Jalan Seribu Liku.

8. Mula mengambil multivitamin untuk kesihatan.

9. Sony Cybershot W810 kini menjadi milikku, jadi pengganti kepada Sony Cybershot yang lepas.

Duka

1. Konflik dengan Polis Bantuan sewaktu kerja di KLIA2. Saya memang cenderung untuk mempunyai masalah dengan pihak autoriti yang bermasalah.

2. Konflik dengan pelbagai pihak lain yang cuba menyukarkan perjalanan kehidupan.

3. Samsung external harddisk 500GB mengalami kerosakan. Banyak files dan folders yang mengalami risiko kehilangan.

4. Tie Topman dan nail clipper daripada Watson hilang entah ke mana.

5. Beberapa falasi pemikiran yang belum disembuhkan.









Wednesday, December 3, 2014

Social Comparison Bias



Sebagai tanda kasih sayang saya kepada pembaca yang sudi membelek dan menelaah blog The Diary of Syiman Syareman, ingin lah saya berkongsi di sini tentang input terbaru yang saya dapat hasil daripada pembacaan The Art of Thinking Clearly tulisan Rolf Dobelli.

Dobelli menekankan dalam suasana persaingan yang semakin meninggi dalam mana-mana bidang, terdapat cognitive error (kesilapan pemikiran/kesilapan otak) yang dikenali sebagai social comparisan bias.

Ketua projek, bos atau pemimpin yang mengepalai sesuatu kumpulan akan berasa tercabar dengan orang yang lebih baik daripada beliau. Disebabkan itu, pemimpin ini tidak dapat menerima hakikat tentang potensi orang yang lebih baik ini dan beranggapan orang sebegini perlu disingkirkan/tidak diterima daripada kumpulan disebabkan kedudukan beliau akan tergugat. Itulah social comparison bias.

Dobelli berkata adalah menjadi satu kesalahan pemikiran dengan menjebakkan diri dalam social comparison bias sebab orang yang lebih baik itu lah mampu membawa kumpulan atau organisasi terus unggul dalam pencapaian baik yang telah dikecapi. Mengambil contoh ungkapan Guy Kawasaki (antara penggerak besar Apple Inc.), “A-players hire people even better than themselves”.

Disebabkan social comparison bias ini lah maka ada bukti saintifik yang menunjukkan banyak organisasi tidak mampu kekal lama dalam pencapaian cemerlang. Hal ini adalah orang yang lebih baik yang telah disingkirkan itu telah turut serta dalam organisasi pesaing.


Dengan itu, biarlah orang yang berbakat lebih baik daripada anda untuk turut serta berkerjasama dengan anda. Jangan terpedaya dengan ilusi kuasa/kedudukan yang ada pada anda kerana ia tidak akan kekal selama-lamanya. 



Sunday, November 30, 2014

Jalur Pemikiran: Konservatif vs Kontemporari


Jalur pemikiran yang ada di Malaysia adalah konservatif dan kontemporari. Kontemporari juga boleh dikatakan berkongsi garisan dengan liberal. Konservatif lebih mewakili kepada pemikiran daripada generasi tua sewaktu era 80an-90an yang tidak menggalakkan kepada pembentangan pendapat sebaliknya menurut perintah ketua semata-mata (Terima kasih, Mahathir). Kontemporari/liberal pula ranum di era modenisasi yang mana menuntut kepada satu perubahan untuk seiring dengan persaingan antarabangsa.

Boleh lah dikatakan bahawa konservatif adalah hasil tanaman para diktator dengan ideologi mereka. Mereka tidak suka jika ada orang lain yang cuba mencabar pemikiran konservatif mereka. Mereka tidak suka berhujah. Sebaliknya, mereka suka memaksa orang lain supaya turut sama berfikir seperti mereka. Lebih-lebih lagi pada zaman sekarang ramai anak muda yang semakin tidak suka pada pemikiran konservatif, mereka melakukan pelbagai teknik kotor termasuk menuduh pemikiran kontemporari/liberal sebagai ‘haram’, mencipta peraturan berat sebelah yang mencabul hak asasi dan menggunakan frasa palsu seperti ‘hak istimewa’. Ada juga yang berselindung dengan statistik rekaan dan hadis/ayat Quran yang digunakan luar daripada konteks/ditafsirkan secara salah.

Konservatif tidak berbahaya kepada kemajuan Malaysia jika mereka dapat menerima kepada keadaan kemunduran pemikiran mereka, dan juga kepada hakikat bahawa peminat mereka telah berkurang secara drastik. Namun status mereka adalah berbahaya kerana mereka melakukan pelbagai tipu daya dan muslihat untuk mengumpul puak konservatif. Seperti zombie tua bangka yang cuba menggigit orang muda.

Kontemporari/liberal cuba berhujah namun ditepis oleh konservatif dengan pelbagai alasan.

Malaysia tidak akan berada dalam keadaan yang betul-betul kuat untuk menempuh persaingan global jika terus dicengkam pemikiran konservatif. Orang tua konservatif perlu lah menerima hakikat yang jalur pemikiran mereka tidak lagi signifikan untuk Malaysia menongkah arus perdana. Orang muda konservatif perlu mengambil iktibar dengan membudayakan hujah dan tidak menjadi diktator.


Kontemporari/liberal, bersabarlah! Pemikiran ini sememangnya sedang mengumpul peminat seantero negara. Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk terus konsisten dengan gaya hidup sihat sementara menunggu penghakisan total kepada konservatif yang semakin tidak diterima, walaupun mereka ghairah melalak di perhimpunan yang sebenarnya tidak lebih daripada sekadar wayang.


Sunday, November 16, 2014

Syiman’s Review: Quiet by Susan Cain



Quiet adalah satu lagi buku berkualiti yang telah berjaya saya habiskan. Saya rasa seronok kerana Quiet adalah antara koleksi self-help yang telah saya kumpul dan baca.

Quiet bukan self-help yang biasa. Quiet adalah penting sebab konteksnya adalah berkaitan permasalahan sosial antara dua golongan; iaitu introvert dan extrovert. Quiet juga membongkar kepada beberapa penemuan saintifik yang membawa para introvert supaya lebih mengenali dan menerima diri sendiri walaupun dalam persekitaran yang didominasi oleh extrovert.

Saya sebagai salah seorang introvert berasa lebih selesa untuk berada dalam persekitaran Extrovert Ideal. Saya juga sedar dengan menjadi introvert, saya mempunyai ‘silence power’ yang perlu dikeluarkan melalui teknik yang betul dalam keadaan yang mana golongan extrovert terus dominan dengan ‘keganasan’ mereka.

Ada beberapa perkara menarik yang diketengahkan dalam Quiet –

1    a) Boss yang introvert akan menjadi boss yang lebih baik dalam satu kumpulan yang majoritinya extrovert.

b) Terdapat lebih kurang sorang dalam tiga orang adalah intovert; atau 20-30% daripada jumlah populasi adalah introvert.

c) Introvert boleh menjadi pseudo-extrovert untuk mencapai matlamat.

d) Introvert lebih mudah untuk fokus dalam gerak kerja jangka masa panjang.

e) Antara contoh tokoh introvert yang terkenal adalah Mahatma Gandhi, Warren Buffet, Bill Gates, Al-Gore, JK Rowling, Albert Einstein

Saya sarankan semua orang terutamanya yang rasa dirinya pendiam, pemalu dan unik supaya membaca buku Quiet ini supaya anda dapat mengeluarkan Soft Power yang terpendam dalam diri dalam dunia yang sistemnya lebih memberi tumpuan pada extrovert.


Dunia kini sedar atau tidak sedang menghadapi Quiet Revolution. 


Saturday, November 15, 2014

Outward Bound School


I am Outward Bounder and proud to be one. Setelah berhempas pulas melakukan pelbagai aktiviti menarik dan mempelajari banyak perkara, saya akhirnya tamat berkursus dengan penuh jaya di Outward Bound School di Lumut pada 9-13 November yang lepas.

Untuk pengetahuan semua, hanset saya (dan juga hanset peserta yang lain) telah dirampas daripada kami sepanjang 5 hari kami berkursus di situ. Hal ini bertujuan supaya kami lebih fokus.

Apa yang saya belajar adalah kita sekarang terlalu bergantung kepada teknologi. Apabila hanset tiada di tangan kita, kita terus jadi risau sebab tak dapat WasApp, WeChat, Instagram dan sebagainya.

Teknologi yang memanjakan kita dengan banyak benda lagho ini menyebabkan kita jadi alpa dan leka. Lantas kita tersimpang daripada jalan yang membawa kita ke arah kemajuan.


Makanya, jangan lah nak bergantung sangat dekat hanset anda untuk melunaskan tugasan dan memuaskan kehendak sosial. Disiplinkan diri dengan fokus untuk terus komited kepada kejayaan. 


Saturday, October 18, 2014

Chaotic Lenduz: The End of Sem 4


Alhamdulillah, marilah kita memanjatkan kesyukuran kepada Nya kerana dengan limpah kurnia Nya kita berjaya menghabiskan semester 4 dengan penuh bergaya, penuh bermakna, penuh bulan, penuh nikmat, penuh mantap atau mana-mana sahaja panggilan yang sesuai untuk anda.

Semester 4 kali ini sekali lagi menyajikan kita dengan pelbagai momen dan kronologi drama dan plot ceritera. Menyelusuri lautan momen ini, kadang2 kita termuntah emosi dan perasaan yang menyebabkan tsunami pergolakan jiwa terus mengganas hingga kita terlupa untuk fokus kepada apa yang sebenarnya kita perlu fokus dalam medan akademik. 

Walau apapun yang berlaku, sekali lagi kita perlu bersyukur kerana kita berjaya melalui semua ini hingga berjaya menamatkan Sem 4. 

Subjek seperti Photo Communication mengajar untuk menangkap gambar-gambar menarik melalui beberapa teknik. Publishing and Media Design membawa kita kepada syarikat penerbitan terkemuka di Malaysia. Saya telah melawat syarikat penerbitan Pelangi di Johor, dan cukup gembira dengan lawatan itu kerana banyak input yang saya dapat di situ. Economics pulak adalah subjek hardcore sem 4 yang mengajar beberapa konsep ekonomi yang cukup penting untuk kita pelajari sebagai persiapan kepada pengurusan kewangan yang kukuh sewaktu memasuki alam pekerjaan, terutamanya.

Adalah diharapkan pengakhiran Sem 4 ini membawa kita sekali lagi kepada muhasabah kendiri, supaya kita terus menilai dan memperbaiki diri kita. Sesungguhnya, kita akan termasuk dalam golongan yang rugi apabila ego membutakan kita untuk melihat bahawa masih ada banyak ruang dan peluang untuk kita terus melakukan penambahbaikan dan penyucian daripada segala bentuk kekhilafan dan kedosaan. 

Alhamdulillah. ^_^ . Semoga permulaan semester 5 nanti kita mulakan dengan asas paradigma yang lebih murni. 




Sunday, October 12, 2014

Donquixote Doflamingo


Saya memang akui Doflamingo sememangnya kacak dan stylo. Apa yang mencacatkan kekacakan beliau adalah kejahatan terhadap manusia-manusia lain yang tidak bersalah.

Akibat dendam pada waktu silam, maka Doflamingo mula berikhtiar untuk sedaya upaya memangsakan orang lain untuk menyalurkan kesakitan yang pernah dirasai Doflamingo kepada mereka.

Doflamingo memang wajar untuk berasa sakit terutamanya pada masa mama beliau meninggal akibat kesusahan yang menimpa keluarga akibat tindakan tidak tepat oleh papa beliau. Daripada kehidupan ala diraja yang kaya raya, keluarga Doflamingo terus menjadi papa kedana. Ada satu masa Doflamingo terpaksa makan sampah bersama adik beradik beliau. Jiwa yang bergelojak dan sakit seharusnya dirasai oleh Doflamingo.

Sebagai cara untuk melegakan kesakitan yang parah pada jiwa Doflamingo itu, beliau mempunyai pilihan; untuk melaksanakan kebaikan atau kejahatan.

Sayangnya, Doflamingo memilih kejahatan.

Beliau lebih mempercayai jalan ke arah kejahatan sebaliknya merendah-rendahkan kemampuan yang boleh diberikan oleh kebaikan.

Alangkah baiknya jika Doflamingo yang kacak dan stylo itu melepaskan segala masa lampau beliau dan memilih kebaikan daripada kejahatan. Kejahatan mungkin akan menampakkan beliau lebih bergaya namun kebaikan lah yang mampu menunjukkan jalan ke syurga.


Maka, rasakanlah penangan Luffy dan Law yang bakal membelasah legasi setan Doflamingo!





Monday, October 6, 2014

The End for My Samsung G2 500GB?


Banyak kes yang berlaku kepada external hard disk saya, Samsung G2 500GB. Pertamanya, dulu dia penah menjadi mangsa satu aplikasi software yang menyebabkan berpuluh GB data untuk pelbagai filem (yang saya kumpul bertahun-tahun) hilang begitu sahaja. 

Dia juga penah dihubungkan dengan kabel yang tidak sesuai hingga menyebabkan dia tidak dapat dikenalpasti oleh komputer. Kesian dia kan.

Lepas tu pulak, pelbagai virus dan malware pernah membuat sarang dalam badan dia. Nasib baik lah saya ada Kaspersky untuk melawan jangkitan virus itu dengan efektif. 

Jadi itu lah pengalaman beliau sepanjang bertuankan seorang yang bernama Syareman ini. Saya beli dia di Low Yat dengan harga RM150 lebih kurang 4 tahun lepas. 

Dan hari ini dia tidak dapat dikenalpasti oleh komputer. Sewaktu dicucukkan ke komputer melalui kabel USB, kedengaran bunyi klik selama 5 saat dan kemudian kelipan lampu biru yang berterusan. 
Saya cuba berulang kali mencucuk dia ke dalam komputer namun keadaan yang sama masih berulang.

Lalu saya pun tanya lah Mr. Google. Ada sumber terdekat daripada Apple Inc. berkata simptom bunyi klik itu adalah petanda kepada 3 perkara: 1) tenaga untuk mengaktifkan hard disk itu tidak cukup  2) kabel yang digunakan tidak sesuai  3) sudah sampai hayat.

Apa-apa pun ada nasihat juga daripada sumber lain bahawa kabel yang digunakan harus ditukar kepada kabel lain dan external hard disk itu perlu dicuba untuk dihubungkan dengan komputer lain. Saya belum cuba lagi sebab saya ada hanya satu kabel dan juga saya hanya ada satu komputer. Nanti saya dah cuba saya akan update k. 

Jika sampai hayatnya . . .


bersambung ..............................................................................................................................




Sunday, October 5, 2014

October Things


Oktober kali ini datang bukan dengan tragedi sebaliknya dengan pelbagai benda yang menyebabkan adrenalin terembes laju. 

Pertamanya, dua artis yang memiliki keunikan vokal dan melodi musik tersendiri, Jessie J dan Taylor Swift akan meluncurkan album memasing. Jessie J dengan Sweet Talker manakalan Taylor Swift dengan 1989. Jessie J dah pun memperdengarkan kita dengan Bang Bang, kolaborasi dengan Arianna Grande dan Nicki Minaj manakala Taylor berbangga dengan lagu #1 di Hot 100 Billboard, Shake It Off. 




Owh ya, tidak dilupakan, Lady Gaga akan meluncurkan album duet bersama legendary Tony Bennet. 


Hurm. Itu je lah kowt. Movies? New products? Brands? Rasenye xde kowt pada Oktober nie. Konklusinya so far, Oktober ada 2 benda best - album baru Jessie J dan Taylor Swift! Ops tertinggal, dan Lady Gaga dengan Tony Bennet! :)

Berikut adalah video yang boleh anda tonton - Trio Jessie, Arianna dan Nicki di MTV VMA 2014, Shake It Off dan Anything Goes live 




Saturday, October 4, 2014

Syiman's Review - Annabelle


Pada mulanya saya ingat perempuan itu (watak utama) akan dianiaya oleh orang sekitarnya sebab diorang nampak mencurigakan (termasuklah Paderi dan pemilik kedai buku).

Rupa-rupanya walaupun mereka berlakon untuk kelihatan mencurigakan, namun mereka sebenarnya baik. Yang jahat adalah roh perempuan pengamal ajaran sesat yang masuk ke dalam patung Annabelle yang berjaya menyeru syaitan yang bermotif menawan mana-mana roh manusia.

Suspen dan menyeramkan, saya bagi scary scale adalah 3 daripada 5. Saya setuju dengan pengkritik di Rotten Tomatoes bahawa The Conjuring lebih efektif daripada segi jalan cerita dan penghayatan keseraman berbanding Annabelle.



Cinematography = B+
Pengarahan = B

Plot Citer = B
Lakonan = B


Musician Wanted




Mempersembahkan Top 10 Musician yang mana Syiman rasa sangat rindu . . .


1) Adele

Sampai sekarang saya masih tak jemu memutar lagu-lagu yang ada dalam 19 dan 21, album pertama dan kedua penyanyi daripada UK, Adele. Di sebalik semua orang berlumba-lumba untuk meletakkan elemen electronica, disco dengan penggunaan Auto-Tunes tidak terkawal, Adele menawarkan vokal dan musik yang unik untuk pendengaran oleh music lovers yang mahukan kelainan. 

Rumous Has It bahawa Adele sedang berada dalam proses terakhir rakaman album studio ke-3 dan pada bila-bila masa akan melancarkan album ini pada 2014, atau pun awal 2015. Saya rindukan lagu seperti Rolling in A Deep, Rumours Has It dan Found A Boy dalam 21 dan Crazy For You dan Chasing Pavement dalam 19. 

Adakah Adele akan mengambil langkah drastik dengan meletakkan sedikit elemen electronica dalam album terbaru nanti? Sangat teruja!




2) Beyonce

Beyonce kini sedang sibuk bersama suami tercinta Jay-Z dalam siri jelajah On The Run di sekitar America dan mungkin merebak pulak ke Eropah. Walaupun baru je mengeluarkan album secara mengejut, tapi SS masih menanti ape lagi yang Queen B nie nak buat lagi. 

Semua tentang Beyonce sangat menarik dan cantik. Fashion red carpet, siri perfume, sesi fotografi, dan pakaian sewaktu persembahan semuanya menarik tertarik perhatian. 

Beyonce dah berkolaborasi dengan Shakira, Lady Gaga, Sean Paul, Jay-Z dan lain-lain. Apa kata untuk melengkapkan kolaborasi, Beyonce harus bersama dengan Adele, Rihanna dan Madonna. 




3) Gwen Stefani

Gwen Stefani jangan lah lama-lama lagi dan segan silu untuk melancarkan album terbaru. Proses merakam lagu di studio bersama Pharrell Williams pun dah dalam proses terakhir kan. Jadi Gwen jangan lah tahan lama sangat untuk meluncur album itu sebab saya dah tak tahan nak dengar karya terbaru.




4) Madonna

Madonna akan sentiasa menjadi musician paling wanted. MDNA adalah kayu ukur sejauh mana Madonna masih lagi relevan dan signifikan dengan industri muzik global yang penuh dengan persaingan sengit oleh pop princess yang sexy mexy. 

Madonna ade memberi signal bahawa dalam album yang seterusnya akan menyaksikan beberapa kolaborasi bersama pop princess ini. Ini berdasarkan persembahan bersama Miley Cyrus, dan sesi fotografi bersama Katy Perry. 

Semestinya dalam siri jelajah konsert tiada siapa yang mampu menandingi Madonna namun mari kita lihat pulak prestasi album Madonna yang paling baru nanti. Madonna pasti tidak akan mengecewakan seperti mana sebelum nie. 




5) Taylor Swift

Yay Taylor Swift akan luncurkan album baru pada akhir bulan Oktober nie! Single terbaru Shake It Off adalah sedap didengar dan menjadi siulan harian saya buat masa sekarang. Tak sabar dan tak tahan nak dengar material terbaru Taylor Swift dalam album 1989. Love u, girl. Always sweet and gorgeous on red carpet and performance. And in video clips too!




6) Gorillaz

Gorillaz sentiasa datang dengan bunyi-bunyi unik. Samada ianya eksperimen mahupun serius, musik daripada Gorillaz sangat menghiburkan saya!




7) Ashlee Simpson


Saya mahukan sound yang sama ataupun lebih kurang sama dengan sound yang ada pada album pertama Ashlee Simpson, Autobiography. John Shank semestinya akan cuba menampilkan yang terbaik daripada Ashlee Simpson. 



8) Rihanna

Kejap seksi meksi, kemudian jadi baik dengan kanak-kanak, lepas tu berbaik pulak dengan jantan lama Chris Brown. Tidak ketinggalan sheer dress yang menampakkan segala butang yang ada pada badan. Semua tentang Riri adalah menarik perhatian. 

Umbrella, Diamonds, Stay, Rude Boy, Take A Bow dan banyak lagi lagu-lagu syok daripada Riri yang saya suka untuk dengar. Justeru, Riri perlu keluarkan lagu terbaru secepat mungkin untuk mengubat kerinduan ini. Dan juga kerinduan daripada para peminat. 




9) Norah Jones

Ada sesuatu yang tidak kena pada Norah Jones. Sebab apa momentum beliau semakin berkurang setelah mengeluarkan album Come Away With Me dan Feels Like Home? 

Saya harap magic daripada Norah Jones tidak hilang. Saya masih percayakan yang Norah Jones akan membuat comeback untuk terus mempelbagaikan dengan meriah industri musik global. 



10) Jessie J

Alive daripada Jessie J telah dilancarkan di UK dengan kejayaan yang suam. Alive tidak dipasarkan di US sebab pihak pengurusan di US berpendapat Alive tidak akan mendapat tempat di pasaran US. Dengan itu, sekali lagi Jessie J kena masuk studio untuk buat rakaman baru khas untuk pasaran US. Maka kuarlah yang terkini, Bang Bang, kolaborasi dengan Arianna Gandre dan Nicki Minaj. 

Please, I want Jessie J album!



Wednesday, October 1, 2014

Pleasures Plan


Di era yang mana Market Structure nya adalah didominasi oleh Monopolistic Competition akibat lambakan pelbagai material untuk memuaskan nafsu kepenggunaan kita semua, saya juga tidak ketinggalan untuk terus berkongsi tentang material yang sangat menekan butang teruja saya. 



1) Sony Cybershot W-Series



Saya tak nak Canon. Saya tak nak Nikon. Apa yang saya nak adalah sentiasa Sony Cybershot apabila ia berkaitan dengan kamera. Ramai kawan saya kata yang Nicon dan Canon lebih mantap daripada segi fungsi namun saya mementingkan juga kecantikan pada material. Hanya kecantikan yang terserlah pada Sony Cybershot yang menyebabkan saya teruja untuk memilikinya.

(Contoh, antara orang yang pandai tapi kurang cantik dengan orang yang kurang pandai tapi cantik, mana satu yang anda nak miliki? Semestinya yang kurang pandai tapi cantik kan. Walaupun kurang pandai, tapi masih pandai). 

Apa yang menyebabkan saya lebih teruja, harga siri W Sony Cybershot kini di paras yang berpatutan untuk pengguna terbanyak iaitu hanya dalam lingkungan RM350. Makanya, harus lah gajet ini dimasukkan dalam Belanjawan Peribadi. 



Sony Cybershot W810
Sony Cybershot W710


2) Topman's Bomber Jacket


Bukan saja koleksi Skinny Jeans Topman yang saya dambakan, tetapi koleksi jaket Topman jugak. Banyak yang menggeramkan terutamanya nanti yang akan keluar pada musim luruh. 

Bomber Jacket Topman akan menampakkan saya lebih cool (walaupun kurang cool) dan menampakkan sedikit sisi nakal yang pastinya saya mahu tunjulkan pada waktu malam. 




3) Topman's Jumper


Jumper pulak adalah satu platform pertembungan antara sisi cool dan nerd. Keseimbangan yang dihasilkan oleh Jumper menyebabkan saya tidak mahu ketinggalan untuk cuba mengenakan pada badan saya. 

Bukan sebarangan jumper yang saya mahukan. Saya mahu Topman's Jumper. 



4) Topman's BackPack

Harga untuk satu BackPack Topman adalah dalam lingkungan RM120. Yang warna burgundy dan navy blue nie cantik kan? Dan comel.



5) Topman's Black Stretch Skinny Jeans


Saya dah ada beberapa siri Topman Skinny Jeans dan saya boleh katakan yang paling best adalah siri Stretch Skinny Jeans. Tak ketat sangat walaupun ketat jugak. Kalau Spray on Skinny Jeans mmg ketat gile. 

Walaupun dah ada Topman Spray on Skinny Jeans yang berwarna hitam, saya masih mahu dapatkan Strecth Skinny Jeans yang warna hitam sebab saya mahu kurangkan keketatan supaya nampak lebih sopan dan kurang menimbulkan kegusaran awam. LOL



6) WD Extrenal Hardisk


External Hardisk saya dah penuh sangat dah dengan macam-macam video dan movies. Malah ada yang terpaksa saya buang untuk memberi ruang kepada video yang lebih best. Sekarang nie kapasiti hardisk Samsung 500GB saya dah tak tertampung lagi. Justeru, kena dapatkan lah HardDisk yang baru. Kali ini, saya nak WD. Cambest je WD kan. 



7) Pokemon Omega Ruby & Alpha Sapphire (ORAS)


Pengumuman banyak Mega Pokemon yang terbaru termasuklah Mega Gallade dan Mega Metagross sangatkan saya nantikan. Saya cuma menanti sekarang ini adalah Mega Milotic dan Mega Butterfree. 

Semestinya saya mahukan Kyogre yang mantap menyembur air untuk mewujudkan kemusnahan maksimum. Alpha Sapphire adalah pilihan saya. 


8) H&M's Polo T-Shirts


Simple dan kemas. Handsome dan kacak. Harus kena pakai H&M Polo T-Shirt. 



9) The Sims 4


The Sims kini bersambung lagi dengan ekstra kemantapan terutamanya pada permukaan kulit Sims yang lebih realistik dan seksi (itu jika anda cipta Sims anda sebagai seorang yang seksi). 

Kalau dulu untuk Expansion Packs kita boleh main dengan kuda, kucing dan anjing, bercucuk tanam, menjadi selebriti, berWooHoo di sana sini dan sebagainya, apakah yang bakal kita lakukan di The Sims 4? 





10) Private Structure


Mari kita teruskan lagi dengan keseksian yang seterusnya. Private Structure sentiasa menyelesakan pemakainya dan menyebabkan kita rasa yakin dan mantap untuk sepanjang masa. Sebab itu lah saya sangat suka dengan Private Structure dan akan terus setia sebagai pemakai Private Structure. 




Hi October


Eh, sekejap je kan dah masuk Oktober. 

Beberapa bulan yang lepas telah berlaku beberapa kronologi plot, babak dan momen yang sangat pelbagai pengisiannya. Ada yang memenatkan, ada yang menyedihkan, ada yang mencemaskan, ada yang menggusarkan dan semestinya ada yang menceriakan. Datangnya Oktober kini menawarkan kita dengan pencorakan kisah baru. 

Terima kasih Oktober kerana mengingatkan bahawa sekejap sahaja masa berlalu. Sekejap saja putaran masa hinggakan terasa Jun, Julai, Ogos dan September hanyalah sebagai tetamu yang singgah sebentar untuk bertegur khabar. 

Terima kasih Oktober kerana menjadi pemangkin untuk semangat baru setelah bertungkus lumus dan berpenat lelah menjalankan usaha demi survival dan objektif hidup sewaktu beberapa bulan yang lepas. 

Terima kasih Oktober kerana sempat berpesan bahawa dalam kehidupan, bagi setiap plot yang bertukar pasti ada harapan. Harapan itulah yang menjadi oksigen bagi kelangsungan nafas untuk jiwa supaya terus beristiqamah, bersyukur dan fokus ke arah mencapai objektif positif. 

Contohnya, babak sebelum ini adalah babak hujan lebat yang membanjirkan ladang. Peralihan untuk babak seterusnya pasti akan ada harapan bahawa cuaca akan bertukar menjadi cerah dan ideal untuk aktiviti bercucuk tanam. Sama juga seperti babak bagi episod terkini Naruto yang mana menyaksikan pergaduhan kawan baik yang tidak dapat dielakkan antara Naruto dan Sasuke. Sambungan untuk babak tersebut masih ada harapan bahawa Sasuke akhirnya sedar dengan kelompongan prinsip mega beliau lantas menjadi bromance kembali bersama Naruto. 

Dengan itu, sekali lagi saya mengucapkan terima kasih kepada Oktober. Semoga tidak berlaku apa-apa tragedi Oktober. 


Wednesday, September 24, 2014

Do it Like Azmin Ali


Azwan Ali dan Umi Hafilda Ali harus berasa seronok untuk menumpang gembira di saat abang mereka dinobatkan sebagai Menteri Besar Selangor yang baru. 

Kekalutan di sebalik krisis pelantikan MB baru Selangor kini telah selesai melalui pelantikan Azmin Ali yang diperkenan Sultan Selangor. 

Di saat pergolakan Pakatan Rakyat (yang berpunca drpd PAS yang keliru nak buat keputusan), Azmin Ali setia dengan konsensus parti. Melalui jawapan kepada media, Azmin kelihatan tidak terasa hati walaupun tidak dipertimbangkan oleh parti untuk pencalonan MB yang baru.

Azmin terus sabar dan tenang. Beliau menunjukkan teamwork yang bagus dengan menolak pencalonan MB yang dikemukakan PAS, sebaliknya terus konsisten dengan konsensus parti yang mahukan Kak Wan. 

Kini, berkat sabar dan tenang, Ahli Parlimen Gombak dan ADUN Bukit Antarabangsa (ya, Azmin bertanding dan menang dua kerusi untuk PRU-13) itu akhirnya ditakdirkan untuk menjawat Menteri Besar Selangor yang baru. 

Tahniah kepada Azmin. Saya harap Selangor terus maju bergerak ke hadapan sebagai sebuah negeri yang cukup signifikan sebagai simbol kemajuan Malaysia. Diharapkan polisi dan gerak kerja Azmin Ali terus relevan dengan konsisten dengan agenda untuk menjadi Malaysia sebuah negara untuk golongan berbakat, bukan bermuslihat. 

Amin. 


P/s - Siapa sangka permulaan sebagai pengembala kambing dan pernternak ayam di kampung kini menjadi MB. Alhamdulillah.