Monday, March 24, 2014

Authoritarian Cultures: Pls dont be government hookerPublic Relations (Perhubungan Awam) yang diamalkan oleh kerajaan adalah pincang berdasarkan beberapa perkara yang boleh kita lihat.

Saya tertanya-tanya samada penasihat PM (public relations officers) yang dilantik PM ini adalah kurang bijak ataupun apa sebenarnya.

Pertama, respon dan tindakan Perdana Menteri yang kerap kali menggelikan hati persis Maharaja Lawak. PM kata rakyat tak payah nak mengadu sebab ada 999 ekor ayam yang dijual RM1 setiap satu (999 ekor ayam untuk 20 juta rakyat Malaysia. Seriously, PM?). Beliau cakap lagi yang rakyat perlu bersyukur sebab walaupun harga barang lain naik, tapi harga kankung dah turun. Respon kepada isu MH370 pula kelihatan sangat lemah; tidak berani berhadapan dengan wartawan lokal apatah lagi antarabangsa.

Kedua, kenyataan pak-pak Menteri yang tidak sejajar dengan tahap intelektual yang sihat. Kenyataan terbaru oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri; menuduh bangsa selain Melayu sebagai tidak prihatin dan sensitif kepada kes rogol kanak-kanak adalah kenyataan yang sangat racis dan sangat sengal. Belum lagi dikira kenyataan menteri yang sebelum ini berkaitan harga tol, harga minyak dan lain-lain.

Saya berpendapat yang sebab semua ini adalah bukan kebodohan orang Public Relations di bawah PM. Mereka sebenarnya bijak dan ingin bersuara namun disekat oleh authoritarian cultures yang diamalkan buat sekian lama oleh kerajaan. Mereka jadi takut untuk menegur bos mereka.

Authoritarian cultures ini jugalah yang menyebabkan tahap stress dalam kalangan penjawat awam jadi tinggi lalu dilepaskan kepada orang ramai yang tidak bersalah. Kualiti perkhidmatan mereka sangat mengecewakan; lembap, banyak cakap dan tidak cekap.

Makanya, authoritarian cultures perlu ditukar menjadi participative cultures; pembudayaan suasana tempat kerja yang menggalakkan perbezaan pendapat tanpa mengira status jawatan dan kedudukan.


PM, SPA and JPA, take notes pls. Thanks. 


No comments:

Post a Comment