Friday, October 16, 2015

Clever-Stupid. Mari Bezakan



Bagi setiap elemen akan ada pasangan nya yang saling melengkapi. Betullah bahawa setiap sesuatu dijadikan berdua. Lovers-Haters. Clever-Stupid. Introvert-Extrovert. Beauty-Ugly. Devil-Angel.

Mari kita mendalami dengan lebih tentang elemen Clever-Stupid.

Saya tak tahu lah apa silap saya - mungkin saya tak pandai nak menilai, terlalu naif dan baik, keliru terhadap objektif golongan fake, dan mempunyai keinginan untuk berkerjasama dengan mereka. Saya mempunyai kecenderungan untuk memilih orang yang bodoh/bangang/bebal sebagai kawan kerjasama.

Jangan salah faham. Definisi bodoh/bangang/bebal itu adalah sangat meluas dan subjektif. Pendefinisian saya terhadap golongan ini adalah orang yang berfikiran biasa-biasa (mediocre), yang typical. Disebabkan ciri mereka yang mediocre dan typical ini lah, maka mereka sentiasa membangkang setiap usaha kita untuk lebih cemerlang berbanding biasa. Mereka juga bukan lah yang kawan yang prihatin terhadap emosi dan perasaan kita, malah sentiasa mencari cara secara sengaja mahupun tidak sengaja merosakkan mood kita dengan kata-kata yang tidak relevan. Kalau kita down, golongan bodoh/bangang/bebal ini sebenarnya tersenyum di dalam hati. Harap jelas berkaitan pendefinisian ini.

Walau bagaimanapun, saya sebenarnya bersyukur apabila dipertemukan dengan spesies golongan bangang ini. Saya kini lebih terperinci dalam memilih jenis kawan yang saya mahukan. Saya lebih berhati-hati dalam menilai siapa yang sebenarnya kawan dan siapa sebenarnya musuh dalam selimut (bukan Ju-On). Sedikit sebanyak panduan untuk berhadapan dengan orang bodoh telah saya ulas, merujuk kepada tulisan dalam artikel The Ultimate Guide toHandling Stupid People.


Semua ini saya lakukan sebab saya mahu berfokus kepada objektif hidup yang telah saya gariskan bagi 5 tahun akan datang. Apa garisan objektif hidup tersebut? Bersambung. 


Thursday, October 15, 2015

The Ultimate Guide to Handling Stupid People by Dan Waldschmidt


Dalam pencarian material untuk berhadapan dengan orang yang sangat suka menyakitkan hati dan mengelirukan saya dengan kata-kata merepek dan dusta mereka, saya terjumpa dengan satu artikel yang sangat menolong. 

Apa yang dikatakan oleh Dan Waldschmidt sangat tepat dan padat, iaitu tentang bagaimana kita nak menangani kebobrokan dan kebodohan yang dicetuskan oleh orang yang bangang. 

Frasa pertama dalam artikel ini pun menarik: 

The cosmos is full of stupid people.

Definisi oleh Dan tentang orang yang bodoh bangang stupid ini adalah 'They are the idiots and morons who emotionally combat you at every turn. They are not your mentors, your coaches, or concerned friends and advocates'.

Mereka adalah orang yang suka bersikap ragu-ragu terhadap kemampuan kita dengan selalu menghembus kata-kata yang mematikan motivasi kita. Mereka suka melihat kita keliru dan sedih. Dia kelihatan sebagai kawan tapi bukanlah kawan pun. Dia suka sebenarnya untuk lihat kita jatuh tersembam ke tanah. 

Nasihat Dan, ada 6 cara untuk berhadapan dengan orang bodoh bangang ba** ini iaitu:

1) Anggap semua kata-kata yang tersembur daripada mulut orang bangang ini adalah bukan fakta. Sekadar pendapat dia semata-mata.

2) Tak perlu berharap tinggi kepada orang bangang ini. 'Expect incessant ridicule, distorted emotional misrepresentation, and hyperbolic injustice'

3) Bersyukur kerana peranan orang bangang ini adalah sebenarnya untuk menjadikan anda kuat dan lebih cemerlang. 

4) Tak perlu nak berdebat dengan orang yang bodoh. Elakkan bercakap kosong dengan orang bangang ini sebab untuk setiap peluang mereka akan cuba merosakkan emosi anda. 

5) Persetankan segala kebodohan daripada orang bodoh. 'Shut them out of your mind. Completely'.

6) Elakkan dibuli oleh orang bodoh. Lawan melalui strategi. 

Maka, melalui 6 cara ini dapatlah kita berhadapan dengan orang bodoh bangang stupid idiot moron ini. Selamat maju jaya. Semoga kita berjaya mengecapi keamanan dan keharmonian tanpa kehadiran orang yang bodoh disekeliling kita. Alangkah indahnya dunia dan hidup ini tanpa mereka. Selamatkan pencemaran alam sekitar dengan menjauhi orang bodoh. 


Monday, October 12, 2015

Life in Lendu - A Conclusion Perhaps





Tadi last paper untuk semester 6, Marketing Communication. Berakhirnya paper tadi, maka berakhirlah life kat UiTM Lendu.

Seperti mana kebiasaan, saya memang suka buat review. Maka meneruskan tradisi ini, saya tertarik untuk menulis serba sedikit tentang life kat UiTM Lendu ini.

Bercakap tentang perkara yang negatif memang lah seronok dan tapi tak guna lah untuk bercakap tentang semua itu lagi sebab semuanya dah berakhir. Tiada guna kita terus membawa dendam dan amarah kepada kehidupan yang seterusnya. Saya optimis untuk terus melangkah dengan mengambil pengajaran daripada pelbagai peristiwa yang berlaku di Lendu.

Highlight #1 – Kawan-kawan

Terima kasih kepada kawan-kawan yang banyak memberi inspirasi dan menolong sepanjang saya berada di sini. Mereka lah yang sedikit sebanyak membantu untuk saya terus konsisten dalam mengecap kejayaan akademik. Geng-geng part 1 n part 2 – Mia, Merah, Mukhriz dan Ash. Waktu yang kita selalu overnite. Hihi. Waktu kita sama-sama bolot menang kategori sewaktu Pesta BM dan English Week.

Nabeela yang teliti dan komited dalam kerja, banyak menyenangkan kerja melalui komitmen yang beliau berikan. Saya suka masa kita berbual tentang prinsip dan idea. Anda adalah seorang yang baik.

Team Clap Production sewaktu subjek Broadcasting. Rasa selesa berkerja ngan korang sebagai satu team – Afiqah, Ira, Zepa, Nabeela, Ahseng dan saya. Thanks kepada yang mendapatkan Ashraf Muslim untuk projek kita. Thanks kepada yang terlibat dalam pengurusan. Korang memang best.

Saya suka berkawan dengan Syamil, buat kerja sama-sama di McD tyme Flash. Momen lepak kat bilik, g makan sama-sama. Plan nak stay sama-sama tyme degree. Bergurau tentang si dia. Haha.

Eyl pulak, thanks sebab tyme Part 4 banyak menumpangkan saya pergi ke kelas dan buat assignment. Saya hargai sumbangan dan pertolongan anda.

Mia. Thanks kepada semua pertolongan dan kerjasama yang kita pernah buat dalam projek bersama. Ada banyak memori dengan Mia di Lendu, termasuklah bersahur dan berbuka puasa sama-sama di rumah anda, overnite berkali-kali, sesi luahan perasaan heart to heart, karok dan banyak lagi lah momen.

Team Advertising Be WILD – Rozia Shikin Jannah. Thanks sebab korang memang sporting especially sewaktu sesi shooting. Hasilnya mendapat pujian daripada Mdm Nomi.

Mukhriz, anda adalah antara budak Kelantan yang bagus pernah saya jumpa. Thanks sebab bersama-sama cari rumah untuk disewa sewaktu Part3. Stay bersama Hanafi.

Tidak dilupakan kepada kawan-kawan lain yang secara langsung mahupun tidak langsung terlibat dalam membantu saya di sini.

Owh yea, lagi seorang adalah Sara aka Yayunk. Saya hargai masa anda bersama saya, lepaking dan pelbagai lagi momen keluar bandar especially tyme Part 5 dan Part 6. Cuma agak pelik sedikit sebab di pengakhiran part 6 anda macam lain macam sikit dengan saya. Hihi. Btw, u r nice girl, Sara. Suka gosip mosip dengan anda. 

Saya tak mengjangkakan akan rapat dengan Omar. Omar adalah kawan yang sporting, menyenangkan, mudah, dan banyak membantu. Dia tidak kedekut dengan pertolongan dan komited dengan minat yang mendalam terhadap fotografi dan bisnes. Thanks.



Highlight #2 – Lecturer

Semua lecturer yang penah ajar kelas 6G, adalah best – Mdm Shidah, Mdm Aini Faezah, Miss Linda, Sir Fakhrulnizam, Sir Hanapi, Sir Didi dll. Thanks kepada segala tunjuk ajar dan ilmu yang diberikan.

Tapi ada dua lecturer yang saya rasa paling selesa dan rapat dengan saya – Sir Abdul Latiff dan Mdm Nomi. Thanks kepada motivasi dan masa anda terhadap saya. Dan thanks sebab bersetuju jadi referee saya untuk Projek Lendu ke London.

Sir Zari Niezam – anda adalah seorang Penasihat Akademik yang sangat rock. Hihi. Thanks kepada nasihat dan pengajaran melalui gaya yang cukup selamba.

Mdm Azura – Dia adalah seorang lecturer yang saya suka. Bukan sebab utamanya adalah beliau bagi saya A+ tapi sebab saya suka cara beliau mengajar. Namun kami tak sempat rapat sebab beliau hanya sekali sahaja mengajar saya dan beliau bukan antara lecturer yang mengajar Part6.





Highlight #3 – Lain-lain

Ade banyak juga la momen lain termasuklah dengan Polis Bantuan dan Librarian. Namun semua itu saya tak suka nak ingat. Hihi.

Saya juga ada kesempatan sementara untuk bersama dengan team kelab Debat – Saya ingat lagi Dayah, Akmal, Hazwan, Scya, Wawan dll. yang sentiasa berhujah dengan lantang sewaktu perdebatan berlansung.

Team Yearbook. Thanks kepada editor Syaa dan lain-lain. Saya hargai untuk menjadi antara committee Yearbook. Memang best photoshoot kat tangki air tertinggi di UiTM Lendu. Haha
_________________________________________________________________________

Nampak tak kat sini bahawa tulisan saya kali ini bukanlah nak review sangat pun pihak2 yang terlibat sepanjang pengajian saya di sini. Ia adalah lebih kepada penghargaan dan ucapan terima kasih saya kepada mereka. J

Seperti mana yang saya beritahu di atas tadi, tak perlulah saya bercakap tentang perkara-perkara negatif dan buruk yang berlaku sebab semuanya dah berakhir. Dan bagi saya, ini adalah pengakhiran yang baik.

Saya terus komited untuk terus melangkah dalam dunia akademik selagi yang termampu. Adalah penting saya mendapatkan segala ilmu berkaitan di universiti dan berjaya sebagai pelajar cemerlang. InsyaAllah semuanya akan berjalan dengan lancar. Mudah-mudahan.


Saya ambil kesempatan ini untuk mendoakan yang terbaik buat semua. Good Luck dan Have a nice Life.