Tuesday, November 3, 2015

Program Pengisian Cuti




Sewaktu cuti final sem yang telah pun masuk kepada 3 minggu lamanya, bertebaran lah kawan kawan batch saya mencari perkerjaan bagi mencari sedikit fulus bagi menampung tuntutan kewangan mereka menjelang sesi pengajian akan datang. Saya? Saya rasa macam malas sangat nak berkerja. Bukan malas tak nak buat apa-apa. Sebaliknya, saya ada program cuti saya yang tersendiri walaupun tidak berkerja. 


Saya nak abiskan membaca koleksi good books yang saya tak sempat abiskan lagi disebabkan sibuk menelaah buku akademik sebelum ini. Saya akan abiskan buku Don’t Sweat The Small Stuff by Richard Carlson, Free by Chris Anderson, Rich Dad Por Dad by Robert T. Kiyosaki dan The Tipping Point by Malcolm Gladwell.


Di samping itu, dalam lappie saya masih mengandung puluhan movies yang sampai sekarang tak sempat untuk ditontoni walaupun dah lama download. Baru-baru ini saya dah pun menonton Knock Knock, Rio 2, Poltergeist, Magic Mike XXL, Spy dan Nymphomaniac vol 1 dan vol 2. Owh yea, di wayang pulak saya dah tengok Crimson Peak. 


Musik sentiasa menjadi sumber hiburan utama saya. Dibuai lautan melodi dan lirik yang mengasyikkan adalah momen yang sangat best sewaktu berada di perbaringan. Saya akan mendengar album terbaru Janet Jackson – Unbreakable. Tidak dilupakan bulan November adalah lubuk peluncuran album daripada artis-artis ternama, termasuk musim kali ini oleh Justin Bieber, One Direction dan Adele. Semua itu akan saya layan melalui iPod dan Sony headset saya. 


Saya ada jugak merancang untuk mengambil kesempatan terhadap waktu terluang ini dengan berjalan-jalan di sekitar Kedah dan juga tempat lain. Saya telah pun mengorak langkah ke beberapa tempat termasuk lah ke Kulim Bandar Baharu untuk menambah pengalaman (Owh yea, Kulim je lah yang mampu sekarang nie. Paris, London, Tokyo, Barcelona dll masih belum mampu lagi..hihi). Saya teruja untuk berjalan ke Penang dan Langkawi selepas ini. Saya akan berada di Setia Alam dan Melaka sekitar 2 minggu terakhir November ini. 


Alhamdulillah program pengisian cuti saya berjalan dengan agak baik sekarang. Tengoklah, kalau saya ada mood untuk berkerja, maka saya akan pergi mencari kerja. 




No comments:

Post a Comment