Thursday, December 10, 2015

Suka Duka 2015


2015 adalah tahun yang sangat sangat mencabar. Berikut adalah momen suka dan duka yang berlaku sepanjang 2015. Bagaimana pula dengan anda? Kita kena menyenaraikan semua momen ini bagi mengambil pengajaran, supaya 2016 nanti kita jalani dengan penambahbaikan.

SUKA

1. Memiliki Samsung J5.

2. Dapat perspektif baru tentang kematian. Aku mahukan pengakhiran yang baik.

3. Menghabiskan pengajian dengan penuh sukses, CGPA 3.88.

4. Diterima sebagai calon Anugerah Naib Canselor.

5. Berusaha untuk menyambung pengajian ke UK pada pengambilan September 2016. Setakat ini, dah dapat 2 tawaran ‘Conditional Offer’ daripada 2 universiti di UK. Alhamdulillah. Cuma, kena berusaha pulak untuk scholarships. Doakan saya supaya dapat scholarships.

6. Rapat dengan beberapa orang lecturer yang selalu memberi dorongan dan konsultasi berkaitan masa depan. Sir Abdul Latiff misalnya, berjaya meyakinkan saya untuk ambil bidang Advertising/Marketing. Mdm Nomi juga banyak memberi motivasi.

7. Terus menggunakan baucar buku untuk membeli buku2 berkualiti seperti Malcolm Gladwell – The Tipping Point, Blink dan Outliers untuk melebarkan perspektif.

DUKA

1. Abah meninggal dunia pada bulan Ramadhan, 2 minggu sebelum raya. Al-Fatihah. Saya akan selalu doakan kesejahteraan beliau di alam barzakh.

2. Sahabat baik ku, Muhammad Irwan meninggal dunia pada awal Disember. Al-Fatihah. Saya akan selalu doakan beliau di alam barzakh.

3. Malaysia sedang dilanda krisis kepimpinan nasional yang dilanyak pelbagai kontroversi dan skandal yang tidak berkesudahan. Aku terkesan daripada karenah bodoh pemimpin yang tak amanah. Disebabkan kes ini menyumbang kepada kenaikan harga barang yang pelbagai.

4. Berhadapan dengan fake friend yang sebenarnya tak anggap kita sebagai best friend pun, sebaliknya rival yang perlu dijatuhkan. Sedihkan ada kawan yang jenis macam tu. Saya pernah ada blog berkaitan kawan ini dalam post 'How To Handle Stupid People'. 


Analisis momen ini adalah perlu supaya kita sentiasa melakukan perancangan bagi kebaikan kita pada masa depan. Semoga kita sentiasa menyedari kepada hakikat bahawa walaupun kita berhadapan dengan pelbagai cabaran, masih ada kebaikan yang dianugerah kepada kita. Semoga kita sama-sama menempuh cabaran ini dan menjadi manusia yang berkualiti. 

No comments:

Post a Comment