Wednesday, May 18, 2016

Snowpiercer


Snowpiercer adalah filem yang ditayangkan pada 2014 tetapi saya tengok pada 2016.

Walaupun lambat tengok, tetapi saya sangat seronok dan berpuas hati dengan apa yang dipapar dalam filem ini. Wow, just wow. Bong Joon-ho, pengarah filem ini sangat jelas dari segi apa dan tema yang cuba disampaikan dalam filem ini. Lakonan Chris Evans sangat menyerlah, menunjukkan bahawa beliau bukan sahaja berbakat sebagai Captain America.

Filem ini adalah keluaran produksi yang majoritinya daripada Korea Selatan, membawa maksud orang Korea Selatan yang melahirkan karya filem hebat sebegini. Satu yang sangat mengagumkan apabila dengan bajet US$40 juta, Korea Selatan berjaya menghasilkan filem yang hebat. Bila masanya Malaysia akan mampu boleh menghasilkan filem sebegini?

Yang paling dekat dengan apa yang dipertengok dalam Snowpiercer adalah apa yang diarah oleh Chiu Keng Guan, pengarah berbakat Malaysia yang mengarah filem Ola Bola dan The Journey.

Saya sangat seronok melihat perkembangan yang ditonjolkan dalam produksi filem di peringkat Asia. Orang Asia sebenarnya berbakat, namun sistem yang membelenggu masyarakat Asia masih ketat kepada tradisi fuedal. Dan melalui disiplin dan sistem yang tepat, maka Korea Selatan telah pun memperlihat kepada Dunia bahawa mereka adalah masyarakat yang layak untuk menjadi maju.

Sistem di Malaysia perlu melalui perubahan dan reformasi. Kita tidak boleh lagi rasa selesa untuk berada dalam sistem yang nampak selesa, tetapi itu semua dusta; kita ditipu oleh kroni maha kaya yang makan rasuah.

Baiklah, berbalik kepada industri filem, saya harap lebih banyak filem hebat dilahirkan di Asia. :D





Thursday, May 12, 2016

Feedback


Respon daripada anda adalah penting bagi penulis blog seperti saya.

Saya sentiasa mementingkan maklumbalas/feedback daripada pembaca seperti anda supaya sentiasa melakukan anjakan paradigma dalam setiap penulisan saya.

Makanya jika anda ada idea dan cadangan kepada pembaharuan, termasuklah kritikan, maka tolonglah pm saya di gmail (norsyaremanazmi@gmail.com) atau pun facebook (Syiman Syareman). Di Twitter pun boleh (@syimansyareman).

Respon daripada anda sangat dihargai. Terima kasih.

Hair Concealer


Semakin kita tua dan lanjut umur, maka kita haruslah mula menerima hakikat bahawa kita akan melalui proses penuaan. Semua benda akan jadi tua. Yang muda akan jadi tua dan yang hidup akan mati. Antara simptom proses penuaan adalah rambut yang makin berkurang dan kedutan mula terpapar di muka.

Semua proses penuaan itu kita kena terima dengan hati yang redha. Secara psoitifnya, orang ramai akan melihat kita sebagai individu yang semakin matang dan banyak pengalaman dan ilmu.

Berita baik di sini, jika anda keguguran rambut dan nampak menipis, maka ada beberapa produk yang boleh membantu untuk menambah baik keyakinan diri anda seperti zaman muda-muda dahulu. Produk itu adalah Hair Concealer.

Saya ingin perkenalkan lah dua brand Hair Concealer yang popular iaitu Toppik dan Caboki. Rajin-rajinkanlah diri anda untuk Google dua brand itu yea.

Motip post kali ini adalah tidak lain tidak bukan untuk:

1) Menjustifikasi bahawa kita semua sedang melalui proses penuaan. Yang muda tidak akan kekal jadi muda.

2) Keyakinan diri yang diragut oleh keguguran rambut boleh dikembalikan dengan Hair Concealer.

Adios daripada saya, Syiman Syareman. :D




Wednesday, May 4, 2016

Berkomunikasi dengan efektif, Pakatan Harapan


Saya masih belum faham tentang masalah pakatan pembangkang. Paling saya stress adalah pertindihan kerusi PKR dan DAP yang bertembung sesama sendiri di beberapa kerusi menjelang PilihanRaya Negeri Sarawak.

Saya rasa mcm nak tawarkan diri saya menjadi Perunding Komunikasi untuk kem pembangkang di Sarawak, namun apakan daya, ego pemimpin pembangkang ini boleh tahan juga besarnya.

Cuma, saya sangat sangat sangat lah kecewa dengan perkembangan terbaru yang terjadi dalam kalangan pembangkang. Sudahlah hari itu konflik antara pembangkang menyaksikan PAS keluar daripada Pakatan Rakyat dan tertubuhnya Pakatan Harapan dengan penyertaan AMANAH. Kini, konflik terbaru pula?

Nampak jelas di sini adalah, masalah utama pembangkang adalah masalah komunikasi. Sistem komunikasi para pembangkang perlu dimantapkan jika betul mereka berazam untuk menumbangkan Barisan Nasional dan mengalahkan jentera Najib-Kak Mah.

Planning - Rancangan


Dalam kehidupan yang semakin kompleks dasawarsa ini, kita semakin terjerumus dalam ketidakpastian. Tahap untuk kita fokus tentang matlamat dan objektif hidup berkecai akibat dihempap kesibukan.

Maka kita hanya mengikut ombak masalah yang semakin hari semakin kuat lantas kita hanya mampu terkapai-kapai dalam lautan permasalahan. Buat masa sekarang, kita masih tidak bertindak proaktif untuk terus mencorak sendiri kehidupan yang kita mahukan. Ada saja benda (satan, hiburan, kawan2, masa) yang mencemburui kita dengan mengajak kita kepada perkara yang tidak penting.

Apakah yang kita perlu lakukan?

Disebabkan semua ini, maka saya masih tidak boleh tidur walaupun masa telah menunjukkan jam 1.58am. Cadangan saya, untuk berhadapan dengan hidup yang serba kompleks rumit ini, maka kita harus sentiasa memiliki keazaman untuk bersabar untuk merancang langkah-langkah perlu untuk mencapai objektif. Kata kunci di sini adalah MERANCANG.

Setiap hari kita kena MERANCANG. Atau dalam versi English nya adalah PLANNING. Kepentingan merancang/planning adalah seperti yang disebutkan oleh Stephen R Covey dalam buku popular beliau iaitu The 7 Habits of Highly Effective People. Jika penggunaan masa kita setiap hari adalah lebih kepada merancang kepada langkah-langkah proaktif untuk berhadapan dengan masalah, maka kita akan secara tuntas dapat mencapai objektif.

Antara prinsip merancang yang ingin saya kongsi di sini adalah merujuk kepada seorang lagi sifu falsafah yang menulis buku How to Stop Worrying and Start Living, iaitu Dale Carnegie. Dalam setiap masalah dan situasi, mulakan perancangan langkah-langkah dengan memikirkan situasi terburuk terlebih dahulu. Dengan memikirkan situasi terburuk yang boleh terjadi, maka anda akan lebih bersedia secara mental dan emotional untuk berhadapan dengan masalah.

Setakat ini sahaja perkongsian simple saya. Jumpa lagi.

Syareman,
4/5/2016.

We Know Nuffing, Jon Snow!


Sudah sah lagi terserlah bahawa Jon Snow kini akan menggegarkan lagi Game of Thrones setelah kembali daripada mati. Jon Snow telah dihidupkan kembali. Sesiapa yang tak tengok lagi Game of Thrones Season 6 Episod 2, maka rajin-rajinkanlah diri anda menonton ok. 



Setelah melalui ritual sihir yang seolah-olah menemui kegagalan, akhirnya mayat Jon Snow kembali membuka mata dan mula bernafas. Yayy Jon Snow hidup semula! 

Kita semakin seronok untuk terus menyaksikan apa lagi kejutan yang akan ditampilkan oleh Game of Thrones musim terbaru.