Wednesday, May 18, 2016

Snowpiercer


Snowpiercer adalah filem yang ditayangkan pada 2014 tetapi saya tengok pada 2016.

Walaupun lambat tengok, tetapi saya sangat seronok dan berpuas hati dengan apa yang dipapar dalam filem ini. Wow, just wow. Bong Joon-ho, pengarah filem ini sangat jelas dari segi apa dan tema yang cuba disampaikan dalam filem ini. Lakonan Chris Evans sangat menyerlah, menunjukkan bahawa beliau bukan sahaja berbakat sebagai Captain America.

Filem ini adalah keluaran produksi yang majoritinya daripada Korea Selatan, membawa maksud orang Korea Selatan yang melahirkan karya filem hebat sebegini. Satu yang sangat mengagumkan apabila dengan bajet US$40 juta, Korea Selatan berjaya menghasilkan filem yang hebat. Bila masanya Malaysia akan mampu boleh menghasilkan filem sebegini?

Yang paling dekat dengan apa yang dipertengok dalam Snowpiercer adalah apa yang diarah oleh Chiu Keng Guan, pengarah berbakat Malaysia yang mengarah filem Ola Bola dan The Journey.

Saya sangat seronok melihat perkembangan yang ditonjolkan dalam produksi filem di peringkat Asia. Orang Asia sebenarnya berbakat, namun sistem yang membelenggu masyarakat Asia masih ketat kepada tradisi fuedal. Dan melalui disiplin dan sistem yang tepat, maka Korea Selatan telah pun memperlihat kepada Dunia bahawa mereka adalah masyarakat yang layak untuk menjadi maju.

Sistem di Malaysia perlu melalui perubahan dan reformasi. Kita tidak boleh lagi rasa selesa untuk berada dalam sistem yang nampak selesa, tetapi itu semua dusta; kita ditipu oleh kroni maha kaya yang makan rasuah.

Baiklah, berbalik kepada industri filem, saya harap lebih banyak filem hebat dilahirkan di Asia. :D

No comments:

Post a Comment