Monday, June 6, 2016

perjalanan seorang syamil katenye...


Tersebut lah kisah seorang syamil...

Siapakah syamil? Sebelum saya memperkenalkan siapa syamil, ada beberapa pesanan penaja yang ingin saya sampaikan.

Pertama, dalam banyak2 manusia yang bernama Syamil, hanya ada satu syamil yang saya cerita. Maka, lain2 Syamil jangan lah terasa ye.

Kedua, tujuan saya mendedahkan kes ini bukan dengan niat jahat mengaibkan mana2 pihak, cuma ingin berpesan2 supaya ada banyak jenis manusia yang kita akan hadapi. Maka penceritaan ini tujuannya adalah untuk kita mengambil pengajaran.

Mari kita masuk kepada al-kisah. Secara tuntas, saya berasa saya telah teraniaya dan dikhianati dek kerana percaya kepada kata-kata seorang kawan yang bernama syamil.

Pernah tak korang diperdajal kawan serumah/sebilik, yang mana kesannya korang terpaksa bayar penuh rumah/bilik itu sedangkan sebelum ni korang kongsi? Saya tahu ramai yang pernah kan? Saya pun pernah, dan paling tak sangka seorang syamil ini, yang mana dah kenal sejak saya study daripada UiTM 3 tahun yang lepas sanggup meringan-ringankan kepercayaan saya, lantas secara LAST MINUTE meninggalkan saya terkontang-kating membayar duit umah sewa secara penuh pada bulan Jun/Ramadhan yang mulia ini.

Ade tak sesiapa kat sini yang rasa tak geram dan sakit hati apabila diperlakukan sedemikian rupa, iaitu ditinggalkan LAST MINUTE untuk membayar duit bilik sewa secara penuh? Kalau ada sesiapa yang tak rasa sakit hati tu, kemungkinan yang ada adalah: 1) dia tak waras, 2) dia sangat penyabar.

Saya dah pesan banyak kali kepada syamil ini tentang betapa pentingnya memberitahu secara awal2 jika betul ingin meninggalkan rumah dan dijawab oleh syamil, "syamil kena tengok dulu..kalau syamil boleh bawak dan tahan lagi/mampu lagi, syamil akan go-on. Tapi, andai kata syamil tak boleh dan buat cara last minute, jangan lah risau, sebab syamil akan bayar sikit untuk cover kesan daripada syamil buat cara last minute ni".

syamil menampilkan dirinya sebagai seorang yang professional (katenye), berprinsip (katenye), namun apabila saya cuba menuntut kembali kata-kata yang diperkatakan dia iaitu untuk memberi bayaran sedikit terhadap perbuatan last minute tinggalkan umah, maka dia kata dia tak janji. Saya tak tahu lah pemikiran dan kewarasan rasional syamil ini di tahap mana, namun itu bukanlah namanya professional dan berprinsip. Atau, berprinsip yang sedang diamalkan syamil sekarang ini adalah 'kata-kata itu bukan komitmen atau janji yang boleh diringan-ringankan'.

Walaupun apapun alasan dan sebab syamil untuk melakukan perbuatan pindah secara LAST MINUTE itu, dia sepatutnya bertanggungjawab dengan kata-kata dan kesan akibat perbuatannya itu dan mengelak daripada berlari-lari ke sana sini untuk mengelak membayar hutang.

Maka, pembaca sekalian, anda adalah penilai. Saya tidak pernah paksa anda untuk bersetuju dengan saya. Namun apakan daya, seorang syamil ini telah pun bertindak sedemikian rupa. Jika anda terjumpa dengan personaliti seakan-akan seperti syamil dalam kisah di atas, maka saya harap anda bertindak secara tegas termasuk menghalau secara awal-awal lagi atau pun dengan lebih berhati-hati sewaktu memilih kawan.

Mari kita ambil pengajaran.


No comments:

Post a Comment