Thursday, November 24, 2016

Life is Not Fair


Dalam keadaan yang tidak tenang, kita perlu menjadi tenang.

Itu lah cabaran besar yang perlu saya tempuhi untuk terus fokus.

Satu prinsip yang perlu kita sedari sekarang adalah kehidupan ini tidak adil. Life is not fair. Kita dah buat apa yang perlu namun kadang-kadang kebobrokan yang ada pada sistem tidak menyebelahi kita.

Namun, kita tidak boleh sesekali putus asa untuk terus mengorak langkah ke arah jalan yang lain apabila jalan yang kita tempuhi tidak membawa kita kepada kebenaran yang kita mahukan.

Untuk terus fokus maka kita kena terus merancang. Itu yang saya lakukan sekarang.

Saturday, November 19, 2016

Bagaimana awak jadi yang terbaik ye?


Ada yang bertanya - Bagaimana anda jadi yang terbaik?

Bukan senang saya nak jawab. Saya pun sebenarnya tak pasti sangat apa yang saya buat untuk jadi yang terbaik. Apa yang saya tahu adalah saya fokus terhadap silibus dan sentiasa memberi yang terbaik terhadap apa yang saya telaah.

Yang saya ingat juga, setiap semester mesti saya akan bergaduh dengan beberapa pihak. Konflik yang tercetus adalah disebabkan perbezaan cara dan visi untuk selesaikan projek berkumpulan kami. Ini menunjukkan kita manusia sentiasa berbeza pemikiran, maka konflik mahu tidak mahu tidak dapat dielakkan. Maka tips saya seterusnya adalah, kuasai pengurusan konflik. Jangan jadikan konflik sebagai penghalang kepada anda untuk fokus ke arah capai objektif.

Saya adalah seorang yang introvert, membawa maksud saya pendiam. Namun, ramai jugak kawan-kawan saya yang ajak saya keluar jalan-jalan untuk aktiviti bersosial - termasuklah tengok wayang, karaoke, main boling, mengopi di Starbucks, McCafe atau hipsters cafe. Saya boleh nak layan aktiviti bersosial seperti itu namun sampai satu masa saya terpaksa had kan semua aktiviti bersosial ke paras paling minimum. Realitinya, aktiviti sosial anda perlu dikurangkan. Anda perlu lebih banyak meluangkan masa bersama buku dan nota-nota akademik.

Cukup lah rasanya 3 perkara ini sebagai resipi yang saji kepada anda kali ini. Teknik fizikal yang saya bagi tadi berkait rapat dengan pengurusan. Jauh ke dalam minda, motivasi dan keazaman perlu ada untuk melengkapkan perancangan yang dilakukan.


Friday, November 18, 2016

Lazada


Membeli secara online / atas talian memerlukan keberanian sebab anda akan mendedahkan maklumat kad kredit mahupun kad debit anda. Anda tertanya-tanya boleh percaya ke website Lazada nie?

Saya pun begitu, bermula dengan penuh skeptikal terhadap website yang menjual barang secara online seperti Lazada. Namun saya tidak mahu ketinggalan, lalu saya pun memberanikan diri dengan membeli barang pertama di Lazada, dengan membuat bayaran secara COD - Cash on Delivery.

Setelah barang itu sampai ke tangan saya, saya mula rasa seronok untuk terus membeli daripada Lazada. Kali ini saya membuat bayaran melalui Online Banking. Daripada satu barang yang saya beli itu, kini jumlah barang yang telah pun saya beli daripada Lazada adalah lebih kurang 20 barang.

Bagi saya urusan jual beli melalui Internet adalah satu pengalaman yang menyeronok. Dan yang paling penting, ia memudahkan saya. Bukan sahaja mudah, malah murah. Ada yang lebih murah berbanding harga yang kita jumpa di pasaraya dan mana-mana kedai fizikal.

Bermula daripada Lazada kini saya mula rasa seronok untuk membeli secara atas talian - membeli tiket ETS pergi balik ke Kedah, dan juga tempahan penginapan bilik hotel di Agoda.com.

Terima kasih Internet.

Sunday, November 13, 2016

Lewat


Ya, saya tahu saya lewat. Di usia saya sekarang, saya baru selesai konvokesyen Diploma*.

Namun apa yang pasti saya sekarang sedang gembira untuk belajar. Orang putih kata 'feeling content'.

Saya tengok ramai yang terkejar-kejar (kalau tak terkejar pun, istilah 'sudah' lebih sesuai), berkahwin dengan pasangan masing-masing, beranak-pinak (ada yang dah nak masuk anak ke-3), bukak perniagaan masing-masing (contoh: Januar Haikal - Furby & Sugar dan Fuzana Mokhtaza), membalikkan diri ke Malaysia setelah tamat pengajian luar negara, berjaya dalam pelbagai bidang (jadi peguam, doktor, cikgu cekgi, pensyarah), memiliki kereta mewah berbijik-bijik, melancong ke Paris London Tokyo dan sebagainya.

Saya sebenarnya pernah mempunyai kerjaya iaitu sebagai Assistant Cinema Manager di Golden Screen Cinemas. Namun saya ambil keputusan untuk menyambung pelajaran.

Segala yang diraih oleh kawan-kawan saya saya susuli dengan ucapan tahniah. Saya gembira melihat korang gembira. Namun persoalannya, gembira kah anda? Gembirakah anda dengan apa yang ada pada laki dan bini masing-masing? Gembirakah anda apabila duit dikeluarkan beribu-ribu untuk melihat pemandangan baru di luar negara? Gembirakah anda dengan kerjaya anda sekarang, seperti contoh sebagai doktor, merawat orang-orang tua yang macam2 sakit dan kerenahnya dan on-call?

Saya bertanya dan mengajukan persoalan penting ini kerana saya prihatin terhadap status kehidupan kita. Adalah penting untuk sentiasa berfikir tentang persoalan kehidupan. Sebagai contoh, saya lewat menghabiskan pengajian namun saya feeling content with this life. Saya harap anda juga sama rasanya.




*Saya berkonvokesyen dengan menerima Anugerah Naib Canselor, Anugerah Graduan Terbaik Keseluruhan Majlis Konvokesyen UiTM Lendu ke-85, Anugerah Graduan Terbaik Fakulti dan Program

Saturday, November 12, 2016

Motivasi daripada Menulis


Saya dapati dengan menulis, saya lebih teransang untuk bersemangat dalam mengulang kaji pelajaran. Dengan menulis, saya dapat menyusun idea dengan lebih teratur dan kemas lantas mula mengorak langkah untuk mengaplikasi plan yang betul untuk meraih objektif.

Saya rasa lebih bertenaga selepas menulis. Nampaknya, penulisan adalah sumber motivasi saya.

Apa yang saya tulis adalah plan dan checklist kerja yang perlu saya lakukan. Dengan menulis perkara itu, saya rasa lebih tenang sebab saya tahu apa yang saya perlu buat.

Saya cadangkan anda yang mahukan motivasi maka mula lah menulis.

Sesungguhnya kuasa terletak pada batang pena.

Thursday, November 10, 2016

Donald Trump sebagai Presiden Amerika Syarikat


Donald Trump telah mengalahkan Hillary Clinton. Pada hari ini itulah hakikat yang perlu kita terima.

Satu lagi hakikat yang perlu kita telan adalah satu kenyataan bahawa hype besar-besaran di media sosial tidak mencerminkan langsung kebenaran.

Anda namakan selebriti terkenal yang membantu Clinton - Katy Perry, Beyonce, Madonna, Lady Gaga - ke semua mereka gagal menyalurkan kuasa dan pengaruh mereka untuk memenangkan Clinton. Melalui gambaran di media sosial juga anda boleh saksikan betapa orang ramai dan pandangan awam sangat sukakan Clinton berbanding Trump, betapa mereka tidak sukakan Trump dan mengutuk Trump dengan pelbagai gelaran. Maka menurut kitab media sosial ini, boleh la kita katakan yang Clinton akan menang mudah mengalahkan Trump.

Itu yang digambar dan boleh dilihat di sosial media, namun hari ini Trump menang.

Keadaan ini lah yang saya namakan sebagai falasi realiti oleh media sosial - gembar-gembur di media langsung tidak mencerminkan unjuran dan keadaan sebenar.

Berdasarkan kepada case study ini, boleh lah dikatakan media sosial penuh hype dan viral bukanlah wadah yang baik untuk kita dapatkan kebenaran. Malah hype dan viral inilah yang menyimpangkan kita daripada kebenaran.

Yang dapat beratus ribu malah berjuta-juta views di Youtube, bukan membawa maksud dapat untung kewangan. Yang dapat berlambak followers dan likes bukan bermaksud yang dia adalah berbakat.

Kita perlu nilai kembali kepercayaan kita pada media sosial. Kiblat kebenaran bukan terletak pada media sosial.


Wednesday, November 9, 2016

Konvo Lendu


Alhamdulillah, selesailah saya berkonvo.

Pengalaman bermalam di Melaka untuk berkonvo adalah satu pengalaman yang perlu diceritakan di sini.

Sebabnya, Melaka berubah dan berkembang dengan pantas. Dalam masa beberapa bulan, macam-macam pembaharuan yang ada bukan sahaja di Bandaraya Melaka malah di Alor Gajah.

Yang paling saya kagum adalah kecantikan bangunan baru H&M di Jonker Walk. Jonker Walk itu sendiri kini kelihatan lebih segar dan cantik.

Merah dan saya bermalam di Hallmark Leisure Hotel. Dengan pakej breakfast dan ada Wifi, RM80 adalah satu jumlah yang berpatutan.

Sewaktu konvo, saya telah dinobat sebagai Anugerah Graduan Terbaik Keseluruhan, Anugerah Graduan Terbaik Fakulti dan Program, dan Anugerah Naib Canselor. Tiga anugerah ini walaupun saya rasa tak layak untuk dapat (sebab banyak lagi pelajar yang bagus-bagus) namun tetap saya panjatkan kesyukuran dan berharap semoga meransang saya untuk terus mengorak kejayaan lagi.

Terima kasih saya ucapkan pada semua termasuk kepada Unit Peperiksaan yang memberi saya sejambak bunga yang sangat wangi dan banyak. Kredit juga perlu diberikan kepada seluruh komuniti Masscomm yang banyak membantu saya merangkul pencapaian ini.


Sunday, November 6, 2016

Pokemon Sun And Moon


Pokemon Sun and Moon yang bakal diluncurkan dalam bulan November 2016 adalah sangat bersejarah kerana Nintendo telah mengesahkan bahawa game ini telah mengundang pre-order terbanyak sepanjang sejarah gaming oleh Nintendo.

Kredit perlu diberi sedikit sebanyak terhadap Pokemon Go! yang berjaya menarik banyak perhatian terhadap dunia Pokemon.

Antara diskusi yang banyak berkaitan game terbaru ini adalah tentang Starter Pokemon. Saya semestinya akan pilih Rowlet, seekor Pokemon berinspirasikan burung hantu dengan type Grass-Flying. Saya nak Rowlet sebab di akhir evolusi Rowlet adalah Decidueye, Pokemon type Grass-Ghost. Saya memang daripada awal suke type Ghost. Shiny Decidueye sangat cantik, warna biru.

Tak sabar nya nak main Pokemon Sun and Moon! Owh yea, saya akan pilih Pokemon Moon sebab saya kan suka kan kegelapan.


Data


Kita sekarang dikelilingi oleh data.

Hal ini disebabkan kita berada dalam zaman digital, yang mana semua benda dan kelengkapan memerlukan data.

Pengurusan data adalah salah satu perkara yang perlu dititikberat dasawarsa ini kerana tanpa pengurusan sebegini, kita akan berada sangat serabut. Klasifikasi data yang betul iaitu mana satu yang perlu dan tidak perlu hendaklah diperinci.

Laptop dan mobile phone saya semakin tidak tentu arah dengan lambakan data. Saya perlu mantapkan lagi pengurusan data saya sebab saya tak nak rasa serabut.


Saturday, November 5, 2016

Konvo Jom


Setelah berhempas pulas berada dalam semester pengajian terbaru saya di Shah Alam, minggu 7-11hb November 2016 akan menyaksikan saya sibuk untuk mempersiapkan diri demi sebuah konvokesyen.

Konvokesyen ini bermakna buat saya sebab saya akan menerima anugerah besar pada majlis itu. Dalam hati saya masih bertanya, 'layakkah aku untuk mendapat anugerah ini?'. Namun, kesyukuran masih dipanjat dengan harapan kejayaan ini akan meneruskan rentak sukses ku di kemudian masa.

Wajarlah untuk saya ceritakan proses saya mempersiapkan diri untuk menghadirkan diri ke majlis konvokesyen ini. Yang paling untuk diketahui adalah majlis konvokesyen ini tidak akan mendapat penyertaan oleh ahli keluarga saya yang terdekat. Membawa maksud, ibu saya tidak dapat menghadirkan diri. Arwah abah saya? Jangan tanya lah ye sebab apa arwah tak dapat hadir. :P
Ibu saya tidak dapat hadir sebab terpaksa menjaga anak buah saya yang akan menduduki kertas peperiksaan SPM pertama pada 7hb.

Melalui agoda.com, saya telah membuat tempahan bilik hotel di Hallmark Hotel Leisure, berdekatan dengan Jonker Walk, Melaka. Kami ambil pakej dengan sarapan, supaya kami tak mencari-cari apa yang nak makan sewaktu pagi hari, sebelum nak berkonvo.

Di hari kejadian, saya akan pastikan untuk jumpa dengan pensyarah-pensyarah yang saya sayangi dan senangi seperti Mdm Nomi, Sir Abdul Latif, Sir Zari Nezam dan Mdm Shidah. Selain selfie dengan diorang, saya juga nak selfie dengan kawan-kawan lama dan baru. Haruslah konvo ini dimeriahkan dengan selfie sebagai tanda bahawa kita telah selesai satu babak dalam proses menuntut ilmu.

Alhamdulillah atas segala apa yang saya raih, semoga kita akan terus mengorak dengan konsisten untuk mencapai objektif dan subjektif kehidupan.