Thursday, November 10, 2016

Donald Trump sebagai Presiden Amerika Syarikat


Donald Trump telah mengalahkan Hillary Clinton. Pada hari ini itulah hakikat yang perlu kita terima.

Satu lagi hakikat yang perlu kita telan adalah satu kenyataan bahawa hype besar-besaran di media sosial tidak mencerminkan langsung kebenaran.

Anda namakan selebriti terkenal yang membantu Clinton - Katy Perry, Beyonce, Madonna, Lady Gaga - ke semua mereka gagal menyalurkan kuasa dan pengaruh mereka untuk memenangkan Clinton. Melalui gambaran di media sosial juga anda boleh saksikan betapa orang ramai dan pandangan awam sangat sukakan Clinton berbanding Trump, betapa mereka tidak sukakan Trump dan mengutuk Trump dengan pelbagai gelaran. Maka menurut kitab media sosial ini, boleh la kita katakan yang Clinton akan menang mudah mengalahkan Trump.

Itu yang digambar dan boleh dilihat di sosial media, namun hari ini Trump menang.

Keadaan ini lah yang saya namakan sebagai falasi realiti oleh media sosial - gembar-gembur di media langsung tidak mencerminkan unjuran dan keadaan sebenar.

Berdasarkan kepada case study ini, boleh lah dikatakan media sosial penuh hype dan viral bukanlah wadah yang baik untuk kita dapatkan kebenaran. Malah hype dan viral inilah yang menyimpangkan kita daripada kebenaran.

Yang dapat beratus ribu malah berjuta-juta views di Youtube, bukan membawa maksud dapat untung kewangan. Yang dapat berlambak followers dan likes bukan bermaksud yang dia adalah berbakat.

Kita perlu nilai kembali kepercayaan kita pada media sosial. Kiblat kebenaran bukan terletak pada media sosial.


1 comment: