Thursday, December 29, 2016

Suka Duka 2016


Kembali kita pada sesi Suka Duka 2016, yang mana pada tahun ini akan menampilkan sekali lagi senarai yang cukup signifikan bagi menggambarkan bagaimana 2016 telah berlangsung. Rasa seperti beberapa hari sahaja saya menyingkap Suka Duka 2015, kini sudah pun tiba pada sesi yang 2016.

Maka seperti biasa, inilah hasil 2016:

SUKA

1. 3 Anugerah dibolot sewaktu Majlis Konvokesyen ke-85 UiTM Lendu - Graduan Terbaik Keseluruhan, Graduan Fakulti Terbaik dan Graduan Program Terbaik.

2. Berjinak dengan Online Shopping - Lazada, Zalora dan Agoda. Hanya klik di hujung jari, telah sampai beberapa produk yang syok ke tangan saya. Hanya duduk di rumah dan klik di sana dan di sini, barang pun sampai. Online Shopping adalah satu pengalaman baru yang cukup menggembirakan. Rasa mudah.

3. Kakak saya akhirnya bergelar isteri orang dengan secara mengejut (surprisseeee!) memberitahu niat untuk berkahwin dengan lelaki daripada Terengganu. Alhamdulillah selamat dinikah dan bertambahlah seorang lagi ahli baru dalam keluarga.

4. Diberi kepercayaan oleh Golden Screen Cinemas untuk menggalas tanggungjawab sebagai Assistant Cinema Manager di 3 buah lokasi (secara tidak serentak) - Nu Sentral, Quill City Mall dan Aeon Bandaraya Melaka. Pengalaman yang boleh dikatakan mencabar dan menyeronokkan, saya akan ingat semua yang banyak membantu dan berkerja bersama saya.

5. Nintendo melancarkan Pokemon terbaru, iaitu Pokemon Sun dan Moon dengan beberapa ekor Pokemon yang menarik dan mantap. Berhasrat untuk mendapatkan Pokemon Moon untuk dijadikan koleksi. I want you, Lunala. Please be friend with Xerneas.

6. Melalui Lazada, akhirnya terlunas jugak hasrat untuk mendapatkan External Hardisk 1TB dengan harga yang berpatutan, RM189. Jenama Lenovo.

7. Mendapat tawaran untuk melanjutkan pengajian dalam bidang Communication Management & Policy di UiTM.

8. Menjadi emcee untuk majlis Communication Management Discourse Series 2016 (COMDISC), majlis oleh CMP Club UiTM. Beberapa ahli panel iaitu daripada BBDO dan Sinar Harian datang untuk memberi sedikit perkongsian berkaitan strategi dalam membuat pemilihan media. Memang best.

9. Hadir ke forum terbuka yang mana salah seorang panel adalah Syed Saddiq. He is a good man, with a good critical thinking. Our future leader, I guess. Hope that Dark Forces is not consuming him. Hihi.


DUKA

1. Diceraikan oleh Yayasan Bank Rakyat. Saya paham, mungkin terlalu banyak aplikasi yang perlu diurus hingga terlepas pandang, atau beberapa sebab yang lain. Tidak apa, mungkin rezeki pada yang lain.

2. Sentiasa risau adakah saya mampu untuk mengekalkan jejak cemerlang di Lendu. Kini di Shah Alam, agak serabut dan rasa terumbang ambing dilanyak ombak assignment dan test,

3. Masih lagi dengan drama yang sama namun aktor yang berbeza, konflik membabitkan kawan terus berlaku dengan skrip yang berlainan. Rasanya memang setiap tahun akan ada konflik yang akan tercetus. Masalahnya, saya nie seorang yang sangat sensitif dan fragile. Sekali hancur, rasa mcm susah sangat nak cantum balik..

4. Disebabkan penceraian yang tidak diduga oleh YBR, maka saya perlu mencari alternatif lain bagi memastikan status kewangan bagi memastikan kelangsungan dana pengajian saya supaya terus mengalir hingga ke akhirnya.

Maka berterima kasihlah kita pada Allah yang sentiasa bersama dan memastikan survival kita dalam menempuhi tahun yang mencabar dan terkandung pelbagai drama. Dalam menentukan momen suka dan duka kita ini, ada satu perkara yang boleh kita kawal, iaitu pilihan yang kita buat. Di tangan anda ada beberapa pilihan, buatlah pilihan yang bijak.

Selamat menempuhi 2017.

Sunday, December 18, 2016

Adab Meminjam


Saya masih berpandangan kuat bahawa dalam sesuatu perkara dan keputusan yang kita lakukan, kita kena lakukan dengan berpandukan nilai moral dan adab yang betul.

Bila pinjam barang orang, maka kena lah pulangkan kembali dengan cepat, jangan lengah-lengahkan supaya pemilik barang itu tak resah untuk menunggu kepulangan barang tersebut. Bila dah pinjam, pastikan barang itu berada dalam keadaan baik. Yeah lagi satu, bila dah pinjam, jangan bagi sesuka hati pinjamkan pulak dengan kawan yang lain. Nampak sangat tak jaga barang pinjaman itu elok-elok. Dah pandai pinjam dan seronok guna, maka kenalah pandai jugak nak menjaganya.

Bila dah awak tu tak pulangkan dengan cepat dan melengah-lengahkan pemulangan, maka jangan lah melenting bila pemilik barang itu menegur dan memberi tekanan supaya barang itu cepat dipulangkan. Tahu pulak nak marah bila diberi tekanan sedangkan awak tu tak tahu pemilik barang itu ada keperluan nak guna barang itu dan sedang resah menanti barang milik beliau. Pemilik barang tu pulak yang kena marah balik sedangkan dia tak sedar yang status dia sekarang adalah peminjam lewat.

Makanya saya sedang dalam penilaian semula berkaitan polisi diri sendiri untuk meminjamkan barang kepada orang lain. Pengamatan saya setakat ini, semua orang yang meminjam barang-barang saya bukan sahaja lewat hantar barang, malah barang dipulangkan dalam keadaan yang tidak baik. Malah ada yang kurang ajar bila saya mula memberi tekanan supaya barang tersebut dipulangkan segera.

Nampak tak ada permasalahan besar daripada segi adab dan moral kalangan orang kita sekarang. Justeru, sama-sama lah kita menilai.


Thursday, December 15, 2016

Thanks for Online Revolution 12.12, Lazada


Terima kasih kepada Lazada yang baru-baru ini melancarkan Online Revolution, tempoh khas untuk pelbagai jenis promosi dan publisiti produk berjenama dan terbaik secara atas talian.

Saya yang berkesempatan dan alhamdulillah sedikit berkemampuan pada waktu ini sempat membuat pesanan terhadap produk yang bernama JBL Go, speaker audio yang kecil, mini dan comel namun mega daripada segi kualiti audio.

Saya memang berpuas hati dengan apa yang saya dapat daripada apa yang saya bayar. Daripada harga asal RM100++, melalui Flash Sale di Lazada, saya sempat meraih produk ini dengan hanya RM65.

Bagi sesiapa yang terlepas Online Revolution pada 12 Disember 2016 yang lepas, jangan lah rasa kecewa dan stress, masih banyak lagi promosi di Lazada. Membeli secara atas talian adalah satu keistimewaan era kini yang perlu dirai.

Bayangkan, External Hard Disk 1.5TB yang berjenama dijual dengan harga RM189, berbanding harga asal RM299. Itu tidak termasuk promosi oleh pihak bank seperti Maybank yang membuat jualan promosi besar-besaran - setinggi 50% diskaun.

Disebabkan produk-produk yang mantap yang boleh didapati secara atas talian ini, saya berazam untuk berkerja untuk mendapatkan duit untuk dicurahkan pada produk-produk ini.


Tuesday, December 13, 2016

13/12


Di kesempatan saya sedang melepak bersama Bella di McD Seksyen 2 Shah Alam ini, saya ingin menulis berkaitan plan penulisan saya untuk Disember 2016. Apa yang saya akan tulis?

Seperti kebiasaan setiap akhir tahun, saya akan menyenaraikan momen gembira dan sedih dalam siri Suka Duka. Seterusnya apa yang saya harapkan untuk tahun2 yang akan mendatang. Dan beberapa anugerah yang ingin saya sampaikan kepada individu yang berjaya mencorakkan tahun 2016 dengan warna warni yang menarik.

2016 secara keseluruhannya adalah menarik. Seperti tahun-tahun kebelakangan ini, kita sering diperhidang dengan pelbagai jenis fenomena dan trend yang kadang-kadang ada yang memeningkan, walaupun ada yang menyenangkan.

Saya berharap di pengakhiran 2016 nie, kita akan konklusikan dengan keazaman untuk melahir 2017 yang lebih mantap dan padu.