Sunday, December 18, 2016

Adab Meminjam


Saya masih berpandangan kuat bahawa dalam sesuatu perkara dan keputusan yang kita lakukan, kita kena lakukan dengan berpandukan nilai moral dan adab yang betul.

Bila pinjam barang orang, maka kena lah pulangkan kembali dengan cepat, jangan lengah-lengahkan supaya pemilik barang itu tak resah untuk menunggu kepulangan barang tersebut. Bila dah pinjam, pastikan barang itu berada dalam keadaan baik. Yeah lagi satu, bila dah pinjam, jangan bagi sesuka hati pinjamkan pulak dengan kawan yang lain. Nampak sangat tak jaga barang pinjaman itu elok-elok. Dah pandai pinjam dan seronok guna, maka kenalah pandai jugak nak menjaganya.

Bila dah awak tu tak pulangkan dengan cepat dan melengah-lengahkan pemulangan, maka jangan lah melenting bila pemilik barang itu menegur dan memberi tekanan supaya barang itu cepat dipulangkan. Tahu pulak nak marah bila diberi tekanan sedangkan awak tu tak tahu pemilik barang itu ada keperluan nak guna barang itu dan sedang resah menanti barang milik beliau. Pemilik barang tu pulak yang kena marah balik sedangkan dia tak sedar yang status dia sekarang adalah peminjam lewat.

Makanya saya sedang dalam penilaian semula berkaitan polisi diri sendiri untuk meminjamkan barang kepada orang lain. Pengamatan saya setakat ini, semua orang yang meminjam barang-barang saya bukan sahaja lewat hantar barang, malah barang dipulangkan dalam keadaan yang tidak baik. Malah ada yang kurang ajar bila saya mula memberi tekanan supaya barang tersebut dipulangkan segera.

Nampak tak ada permasalahan besar daripada segi adab dan moral kalangan orang kita sekarang. Justeru, sama-sama lah kita menilai.


No comments:

Post a Comment