Thursday, December 29, 2016

Suka Duka 2016


Kembali kita pada sesi Suka Duka 2016, yang mana pada tahun ini akan menampilkan sekali lagi senarai yang cukup signifikan bagi menggambarkan bagaimana 2016 telah berlangsung. Rasa seperti beberapa hari sahaja saya menyingkap Suka Duka 2015, kini sudah pun tiba pada sesi yang 2016.

Maka seperti biasa, inilah hasil 2016:

SUKA

1. 3 Anugerah dibolot sewaktu Majlis Konvokesyen ke-85 UiTM Lendu - Graduan Terbaik Keseluruhan, Graduan Fakulti Terbaik dan Graduan Program Terbaik.

2. Berjinak dengan Online Shopping - Lazada, Zalora dan Agoda. Hanya klik di hujung jari, telah sampai beberapa produk yang syok ke tangan saya. Hanya duduk di rumah dan klik di sana dan di sini, barang pun sampai. Online Shopping adalah satu pengalaman baru yang cukup menggembirakan. Rasa mudah.

3. Kakak saya akhirnya bergelar isteri orang dengan secara mengejut (surprisseeee!) memberitahu niat untuk berkahwin dengan lelaki daripada Terengganu. Alhamdulillah selamat dinikah dan bertambahlah seorang lagi ahli baru dalam keluarga.

4. Diberi kepercayaan oleh Golden Screen Cinemas untuk menggalas tanggungjawab sebagai Assistant Cinema Manager di 3 buah lokasi (secara tidak serentak) - Nu Sentral, Quill City Mall dan Aeon Bandaraya Melaka. Pengalaman yang boleh dikatakan mencabar dan menyeronokkan, saya akan ingat semua yang banyak membantu dan berkerja bersama saya.

5. Nintendo melancarkan Pokemon terbaru, iaitu Pokemon Sun dan Moon dengan beberapa ekor Pokemon yang menarik dan mantap. Berhasrat untuk mendapatkan Pokemon Moon untuk dijadikan koleksi. I want you, Lunala. Please be friend with Xerneas.

6. Melalui Lazada, akhirnya terlunas jugak hasrat untuk mendapatkan External Hardisk 1TB dengan harga yang berpatutan, RM189. Jenama Lenovo.

7. Mendapat tawaran untuk melanjutkan pengajian dalam bidang Communication Management & Policy di UiTM.

8. Menjadi emcee untuk majlis Communication Management Discourse Series 2016 (COMDISC), majlis oleh CMP Club UiTM. Beberapa ahli panel iaitu daripada BBDO dan Sinar Harian datang untuk memberi sedikit perkongsian berkaitan strategi dalam membuat pemilihan media. Memang best.

9. Hadir ke forum terbuka yang mana salah seorang panel adalah Syed Saddiq. He is a good man, with a good critical thinking. Our future leader, I guess. Hope that Dark Forces is not consuming him. Hihi.


DUKA

1. Diceraikan oleh Yayasan Bank Rakyat. Saya paham, mungkin terlalu banyak aplikasi yang perlu diurus hingga terlepas pandang, atau beberapa sebab yang lain. Tidak apa, mungkin rezeki pada yang lain.

2. Sentiasa risau adakah saya mampu untuk mengekalkan jejak cemerlang di Lendu. Kini di Shah Alam, agak serabut dan rasa terumbang ambing dilanyak ombak assignment dan test,

3. Masih lagi dengan drama yang sama namun aktor yang berbeza, konflik membabitkan kawan terus berlaku dengan skrip yang berlainan. Rasanya memang setiap tahun akan ada konflik yang akan tercetus. Masalahnya, saya nie seorang yang sangat sensitif dan fragile. Sekali hancur, rasa mcm susah sangat nak cantum balik..

4. Disebabkan penceraian yang tidak diduga oleh YBR, maka saya perlu mencari alternatif lain bagi memastikan status kewangan bagi memastikan kelangsungan dana pengajian saya supaya terus mengalir hingga ke akhirnya.

Maka berterima kasihlah kita pada Allah yang sentiasa bersama dan memastikan survival kita dalam menempuhi tahun yang mencabar dan terkandung pelbagai drama. Dalam menentukan momen suka dan duka kita ini, ada satu perkara yang boleh kita kawal, iaitu pilihan yang kita buat. Di tangan anda ada beberapa pilihan, buatlah pilihan yang bijak.

Selamat menempuhi 2017.

No comments:

Post a Comment